Thunman får en sten vid sin sida

Olof Thunmans minnessten har flyttats från graven i Uppsala till Särsta­parken i Knivsta. På fredag hålls en invigning av stenen samt en återinvigning av Thunmanstatyn i samma park.

20 april 2010 10:56

- Det är otroligt att vi har en diktare och konstnär av rikssnitt som vårt offentliga monument och vår förebild här i Knivsta. Ett syfte med flytten av stenen och nyinvigningen är att informera så att även nästa generation får reda på vem Olof Thunman var och vad han gjorde, säger Terry Carlbom (FP), kommunfullmäktiges ordförande i Knivsta.
1954 reste Uplands nation minnesstenen vid graven på Uppsala gamla kyrkogård. Men stenen välte och en bit av toppen gick av. Därför bestämde sig Uplands nation för att byta ut minnesstenen mot en ny.
- Vi tyckte att det var onödigt att kasta minnesstenen och därför har vi samarbetat med Uplands nation om att tillverka en ny sten i Uppsala och att flytta den gamla hit, säger Terry Carlbom.

I Knivsta planeras just nu också ett rikscentrum för Thunmanania, det vill säga en avdelning på Knivsta bibliotek där allt material om Olof Thunmans liv, leverne och konstnärskap samlas.
- Här finns redan en avdelning om Olof Thunman. Det som återstår är att katalogisera allt material som Thunmansgillet, Hembygdsgillet i Knivsta och Uppsala bibliotek har samlat ihop under årens lopp, säger Terry Carlbom.
I dagarna har Thunmansgillet ansökt om pengar hos kommunstyrelsen i Knivsta.
- Det som behövs är att någon på ett professionellt sätt katalogiserar och arkiverar materialet så att det blir sökbart på riksnivå. På så sätt kan vi bilda ett rikscentrum om Olof Thunman här, säger Terry Carlbom.
Olof Thunman föddes i Uppsala 1879 och bodde senare delen av sitt liv i Knivsta fram till 1944. Det var han som skrev texten till gånglåten Vi gå över daggstänkta berg.
Han skrev fem diktsamlingar varav många dikter handlar om vallonerna vid de uppländska bruken. Han utbildade sig till konstnär vid Konstakademin och hans teckningar återfanns ofta i Upsala Nya Tidning.

Tycker inte Uppsalaborna att det är konstigt att minnesstenen flyttas till Knivsta?
- Nej, han var i första hand en Upplandsskald och han hör hemma lika mycket i Dannemora som i Uppsala och Knivsta. I Thunmansgillet finns medlemmarna från både Uppsala och Knivsta och det går inte att säga att Olof Thunman var bara en Knivstakonstnär, han var mycket större än så, säger Terry Carlbom.
Enligt det som skrivits om Olof Thunman var han öppen, frimodig och gillade gott sällskap. Han var ofta på Uplands nation.
- Han kanske inte var vår mest polerade poet, men känslan och inlevelsen var det verkligen inget fel på, säger Terry Carlbom.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom