Spadtag för ny brandstation

Kortare utryckningstider för brandkåren och en ny brandstation. Det är vad Knivstaborna snart får tack vare att befolkningen växer så det knakar.

20 februari 2013 22:04

Under onsdagen tog kommunalrådet Göran Nilsson (M) första spadtaget på den nya brandstationen som ska stå klar nedanför värmeverket, intill infartsleden Gredelbyleden, om knappt ett år.
– Den nya stationens placering ger oss snabbare access till motorvägen, till Alsike och andra bostadsområden som snart ska byggas, säger Sten Andersson tf brandchef på Brandkåren Attunda.

Här kommer att arbeta lika många brandmän som tidigare, det vill säga 9 fast anställda på dagtid och 16 deltidsbrandmän som rycker in på kvällar och helger.
– Vi har väntat länge på en ny station och tror att det här kommer att bli jättebra. Den nya stationen blir mer funktionell, exempelvis får vi en större tvätthall där vi kan tvätta och sanera fordon och kläder efter utryckningarna, säger styrkeledare Urban Pettersson.

Den nya brandstationens omklädningsrum och dusch byggs så att både män och kvinnor ska kunna arbeta här. Stationen får också ett gym och en lektionssal.
Bygget beräknas kosta 35 miljoner kronor. På tomten finns även plats att bygga ut stationen i takt med att Knivsta kommun växer.
I dag är den så kallade anspänningstiden, den tid det tar för brandmännen att bli utryckningsklara, hela fem minuter. Det beror på att brandmännen även delar ut post till kommunens förvaltningar.
– Men 1 mars slipper vi postsysslan och får, liksom i de andra kommunerna i Attunda, en anspänningstid på 90 sekunder, säger Urban Pettersson.
I stället för postutdelningen får brandstationen i Knivsta en slangtvätt, där alla slangar inom Attunda brandkår ska göras rent. Men det arbetet beräknas inte ta mer än några dagar per månad i anspråk.

Vad som ska hända med den nuvarande brandstationen vid Knivsta station, är ännu oklart.
– Kanske blir det kontor för något av de kommunala bolagen eller så kanske vi hyr ut byggnaden till Knivstas nya ölbryggeri, säger Göran Nilsson.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Lindblom