Arbetsförmedling på distans

Arbetsförmedlingen har flyttat sitt kontor i Knivsta. På det nya kontoret finns ingen personal men personlig service på distans via en telebild.

24 oktober 2012 11:05

I det nya kommunhusets bottenplan, precis bredvid en av ingångarna, har nu Arbetsförmedlingen öppnat ett så kallat distansservicekontor.
Varje vardag mellan klockan 10 och 16 finns här möjlighet att träffa en arbetsförmedlare via en skärm.
– Det går till så att man lyfter på en telefonlur i vår hörna om man vill komma i kontakt med vår kundtjänst. Kundtjänst ordnar också med nummerlapp till arbetsförmedlare, säger Johan Viklund, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Uppsala.

Då man står på tur för ett samtal låses dörren till samtalsrummet upp (på distans) av arbetsförmedlaren. Därinne får den arbetssökande prata med arbetsförmedlare som sitter i Karlskoga via en datorskärm.
– Det är för att kunna erbjuda personlig service även till kunder på mindre orter som vi använder distansservicekontor. Man får samma slags service som på ett vanligt kontor, men på distans, säger Johan Viklund.

Det var 2010 som det enligt lagen blev möjligt att likställa samtal via telebild med ett personligt besök. För att kunna göra en anmälan till A-kassa och annat måste den person som talar med arbetsförmedlaren först identifiera sig genom att dra sitt id-kort över en skanner, innan samtalet kan börja. Det enda distansförmedlarna inte får göra är att fatta beslut om praktikplatser och så kallade nystartsjobb.
– Distanskontoren är en service för dem som bor i mindre kommuner där vi inte har underlag att ha bemannade kontor. Genom distanskontoren slipper man åka in till Uppsala varje gång man ska besöka Arbetsförmedlingen, säger Johan Viklund.

På det lilla kontoret finns också två skrivbord med datorer och skrivare där arbetsgivare och arbetssökande kan gå in och leta efter jobb i Platsbanken, skriva ansökningsbrev, anmäla lediga jobb, få förslag på lämplig arbetskraft eller boka annonser.
– Man kan också genom kundtjänsttelefonen boka in personliga besök i Uppsala. De som använder sig av våra tjänster behöver inte vara inskrivna på Arbetsförmedlingen utan självservicetjänsterna står öppna för alla Knivstabor, säger Johan Viklund.
Det går också att genomföra anställningsintervjuer på distans för både arbetssökande och arbetsgivare.

Johan Viklund säger att Arbetsförmedlingen nu kommer att bygga ut konceptet med distansservicekontor. Hittills finns 27, varav två i Uppland. Det andra ligger i Älvkarleby kommun.
Tidigare låg arbetsförmedlingens kontor i Servicehuset i Knivsta och var delvis bemannat. Kontoret har sedan varit stängt ett par månader innan det nya distansservicekontoret öppnade.
– Det här är främst för att folk ska slippa åka, men eftersom Knivsta ligger nära Uppsala är det vissa som väljer att åka dit ändå. Samtidigt kanske fler kommer att använda kontoret bara det blir känt att de här möjligheterna finns på hemmaplan, säger Johan Viklund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!