Miljöstrategi över en öl

Med öl och mingel ska fler Uppsalabor intressera sig för miljöfrågor. Det hoppas i alla fall arrangörerna bakom "Miljöl" som lockade ett 20-tal deltagare till lobbyn på Scandic hotell i Uppsala. Där serverades kravmärkt öl.

20 mars 2008 22:00
Klockan har passerat halv sex på onsdagskvällen. I lobbyn på Dragarbrunnsgatan minglar ett mindre sällskap och dricker det kravmärkta ölet.

Nedsjunken i en av skinnfåtöljerna sitter Arne Larsson som jobbar i Svenska kyrkan. Han berättar för Harald Nordlund och Magnus Andersson att en kyrka i spanska Palma just har bestämt sig för att byta ut halogenlamporna mot lysdioder i stället. Fascinerad berättar han att kyrkan sparar 22 000 kronor per år på bytet.
- Nu har bartendern här berättat att de också ska byta ut sina halogenlampor, säger en nöjd Arne Larsson.
Musik, öl och tilltugg ska locka fler än om en föreläsare bara står rakt upp och ned i ett rum och tuggar.
- Syftet med miljöpuben är att nå ut med miljöfrågorna på ett mer lättsamt sätt och nå ut till fler än om man bara bjuder in till en vanlig föreläsning, säger Gun Lange från Naturskyddsföreningen.

I sällskapet finns en fysiker, en miljöingenjör, ett par miljökonsulter och en friluftsklädd man med ryggsäck och gröna gummistövlar. Tanken är att alla ska få plats när man diskuterar klimatfrågor, men än så länge verkar miljöpubarna mest locka dem som är miljökämpar till yrket.
- Här kan man skapa nya kontakter och se vilket miljönätverk som finns i Uppsala, säger miljösamordnaren Monica Ericsson som tagit med sig väninnan Elisabeth Larsson.
Flera föreningar och organisationer står bakom samlingarna.

Konceptet med miljöpub har hämtats från Stockholm där det sedan länge har arrangerats av Ingenjörer för miljön. I Uppsala har miljöpuben arrangerats några enstaka tillfällen sedan i höstas och har samlat 20-30 personer per tillfälle.
- Det här är en mycket trevlig form att träffas kring angelägna frågor, säger Uppsalapolitikern Harald Nordlund.

Miljökonsulten Magnus Andersson tycker att det är bra med olika former av mötesplatser för miljödiskussioner.
- Det är en social form också med musik efteråt. Ibland kan det leda till konkreta grejer. Ett företag frågade om jag ville följa med en delegation till Indien med miljöministern.
Huvudnumret för kvällen är Björn Sigurdson, Uppsalas nya klimatstrateg, som senare i ett konferensrum håller föredrag om hur Uppsala ska jobba mer miljömedvetet. Efteråt blev det återigen mingel för deltagarna, till musik av Johan och Dag Palmcrantz.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Daniel Jansson