"Det räcker inte med att byta glödlampor"

KLIMATKÄMPE ETT. Uppsalastudenten Emely Guinane arbetar med aktionsgruppen Klimax som är en aktionsgrupp mot klimatförändringar.

8 mars 2008 00:01
Emily Guinane vill stoppa planerna på lågprisflyg vid Ärna och arbetar med aktionsgruppen Klimax.
- Jag hoppas att de som håller fast vid en klimatfientlig livsstil ska tvingas till en mer miljövänlig konsumtion, säger hon.
Gågatan i Uppsala den 15 februari. Emily Guinane är klädd som flygvärdinna och delar ut flygbiljetter till förbipasserande. Biljetten gäller en avgång till Bangladesh år 2050. Resenärerna inbjuds att titta på landets vattendränkta byar och smaka deras mat som blivit salt av havsvatten.
Bakom arrangemanget står Klimax, en aktionsgrupp mot klimatförändringar. Det hela är en spark mot det planerade civilflyget på Ärna utanför Uppsala som man befarar ska bidra till smälta polarisar.

Emily Guinane tycker att gruppens aktioner gör klimatfrågan tydlig. Som exempel tar hon när Klimax hällde ut sand och skapade en "öken", utanför en resebyrå i Stockholm för att visa att klimatförändringarna skapar miljöflyktingar.
- Man kan inte flyga och frånta sig sitt ansvar. Enda lösningen är att folk flyger mindre.
Själv har Emily Guinane inte flugit på tre år. Hon har släktingar i Australien och lusten att hälsa på dem innebär ett moraliskt dilemma. Hennes slutsats är att hon skulle kunna flyga dit om hon stannade borta länge.
Liksom SLU-rektorn Lisa Sennerby Forsse i artikeln intill menar hon att klimatförändringarna bör stoppas genom en kombination av politiska styrmedel och att folk själva ändrar sitt levnadssätt.
- Men det går för långsamt i dag. Regeringen vill dra ned utsläppen med 20 procent till år 2020, det räcker inte.

Emily Guinane är vegetarian och förespråkar minskad prylkonsumtion men är ingen klimatfanatiker.
- Det handlar om att ändra livsstil, inte att offra den. Jag tror att ett nytt sätt att leva kan medföra mycket positivt. I stället för att åka till stormarknader kan man handla i den lokala butiken där man träffar grannarna. Man kan arbeta mindre och umgås med folk i stället för att shoppa.

Hur ser du på att personer som struntar i klimatfrågan och skapar stora utsläpp kan radera de utsläppsminskningar som de med en mer miljövänlig livsstil åstadkommer?
- Det kommer alltid att finnas människor som orsakar stora utsläpp för att de tjänar på att vi använder oljan tills den är slut. Därför räcker det inte med att vi byter glödlampor. Det måste till politiska beslut som koldioxidransonering så att en liten del av världens befolkning inte får förstöra för alla oss andra.

För egen del har hon inte direkt klimatångest.
- Men jag kan bli orolig när jag träffar folk som inte vill förändra sina tankemönster. Å andra sidan får jag mycket respons när jag jobbar med de här frågorna. Det finns en stor medvetenhet om klimatfrågorna och det ger en känsla av hopp.
Personfakta:


Namn: Emily Guinane
Sysselsättning: studerar till landskapsarkitekt i Uppsala
Aktuell: aktiv i klimatfrågor
Ålder: 22 år
Familj: mamma, pappa, bror, bonussyster och pappas sambo
Bor: med vänner i Ultuna
Intressen: capoeira, politik och äventyr
Okänd talang: se in i framtiden
Motto: Då och då snubblar människorna över en sanning,
men de flesta reser sig upp och skyndar vidare som om ingenting hade hänt.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Staffan Wolters