Den 26 maj publicerade UNT en intervju med Mattias Lundblad, forskare vid SLU, om hur skogen gör den bästa klimatnyttan. Lundblad menade att ”det bästa är att man använder skogen för att ersätta fossila bränslen” och att det går bra så länge inte skogsförrådet minskar, och att ”om man inte använder skogen frigörs koldioxiden ändå när träden dör och bryts ner utan att man kunnat använda biomassan för att minska de fossila utsläppen”.
Påståendet att det går bra så länge inte skogsförrådet minskar är vilseledande argumentation. Växande träd gör största klimatnyttan om de får stå kvar, inte om de bränns upp. Vad Lundblad undviker att berätta är att trädens mångåriga livscykel och deras slutliga död, visar att eldning av skogsbränsle, särskilt växande träd, medför stora nettoutsläpp av klimatgas under många decennier, eftersom koldioxiden skapas vid själva förbränningen, inte efter 100–200 år.
SLU-professorn Sören Wibe, har i sin rapport ”Koldioxidutsläpp från skogsbränsle – en kalkyl” (april 2010), beräknat hyggesresters nettotillskott av koldioxid över perioden 1980–2100. Beräkningen visar att våra nettoutsläpp 1980–2010 är jämförbara med oljans men också att nettoutsläppen över perioden 2010–2080 kan komma att bli 60 procent av oljans, vilket huvudsakligen beror på att den storskaliga eldningen ständigt ökats.
Professor Anders Lindroth, Lunds universitet, har också beskrivit besparingseffekten i koldioxidutsläpp från eldning av hyggesrester. Lindroth visar också varför användning av växande träd för bioenergiändamål har en negativ effekt på klimatsystemet, och påpekar att användning av förnyelsebar energi vara inte ska tolkas som ekvivalent med klimatnytta. Allt detta borde Lundblad som forskare rimligen känna till.
Användningen av skogsbränslen borde alltså minskas eftersom vi kan behålla kärnkraften ytterligare några decennier. Då har vi sannolikt också hunnit effektivisera vår energianvändning så pass att vi huvudsakligen klarar oss med övriga förnybara resurser. Skogsbränsleanvändningen bör redovisas med dess verkliga klimatpåverkan. Hyckleriet med nollutsläpp från skogsbränslena måste upphöra.