Vildsvinen framstår som ett tilltagande problem inom många sektorer i samhället. De utgör ett stort ekonomiskt problem för jordbrukare, på grund av skador på växande grödor. De utgör ett ökande problem i trafiken med allt fler vildsvinsrelaterade olyckor. Lokalt drabbas även villaägare, golfanläggningar och så vidare av förstörelse. Också det rörliga friluftslivet klagar över det obehag en alltmer växande vildsvinsstam medför.
I dagarna har en statlig utredning föreslagit en begränsad utfodring sommartid som en lösning på problemet. Hur utredaren Håkan Larsson har tänkt sig, att denna åtgärd negativt skall påverka vildsvinssuggans nedärvda starka drift att säkra stammens fortlevnad, framgår ej. Däremot kan man med stor säkerhet förmoda att ett åtelförbud sommartid i stället skulle locka svinen till de mognande sädesfälten, och medföra ännu större skador och ökade kostnader för odlarna.
Om vi i stället ser tillgången av vildsvinskött som ett gott, näringsrikt, gift- och antibiotikafritt livsmedelstillskott, kunde problemet med lite samförstånd förvandlas till en möjlighet .
Den nödvändiga reduceringen av vildsvinsstammen, som alla är överens om, bör ske med säker jakt, av rutinerade jägare. Vildsvinen är nattdjur, varför jakten i huvudsak bör ske mellan skymning och gryning från jakttorn vid stationär åtel. Detta är visserligen en mycket tröttande jakt, men skapar i stället goda möjligheter för jägaren att lugnt välja bytesdjur och minimera risken för skadeskjutning. Denna nattliga aktivitet bör inte heller skapa några konflikter med det övriga friluftslivet.
Det som i dag saknas är den länk som förmedlar det skjutna djuret till kund. Inget slakteri har vid rundringning förklarat sig villigt att ta emot köttet för styckning och vidare distribution till kund. Det är marknadsföringen av denna köttdelikatess som måste förbättras för att skapa en ökad efterfrågan av detta livsmedel. Om alla inblandade i denna kedja kunde samarbeta skulle vildsvinen inte behöva utgöra ett problem utan bli en efterfrågad näringsresurs lokalt och kanske även globalt.