Vi kan lära av indianerna
Foto:
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är ganska märkligt, tycker jag nu, att barn delar upp sig i två lika stora grupper och leker indianer och cowboys. Ungefär som om det handlade om två jämbördiga parter med lika stora chanser att vinna. I själva verket så var det helt annorlunda. Det handlade om förövare och offer. Indianerna hade ingen chans.
Det som utspelades i Amerika under 1800-talet var ett fruktansvärt brott mot mänskligheten vars effekter är kännbara ända in i vår tid. Mot den bakgrunden är det inte så förvånande att indianerna av lakotastammen nu har bestämt sig för att bryta sina fördrag med USA och inte längre anser sig vara amerikanska medborgare.
Om detta i våra svenska tidningar den 20 december förra året. En delegation av lakotaledare hade meddelat utrikesdepartementet att fördragen, som är upp till 150 år gamla, inte längre gäller. I stället ska lakota själva utfärda pass och körkort, och den som bosätter sig i lakotaland - och avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap - slipper betala skatt.
Lakota är en stam inom sioux-indianerna, och bor i delstaterna Nebraska, South Dakota, North Dakota, Montana och Wyoming. Medellivslängden bland lakota är bland de lägsta i världen, knappt 44 år. Barnadödligheten är fem gånger högre än det amerikanska genomsnittet. Deras liv före de vitas invasion skildras av Kevin Costner i den vackra filmen "Dansar med vargar". Kontrasten mellan deras liv i frihet och i reservat är gripande och sorglig.
Två av de mest kända lakotaindianerna är hövdingarna Crazy Horse och Sitting Bull. Men det är medicinmannen Black Elk som är anledningen till att vi vet en del om deras tro och seder. Den gamle vise intervjuades av poeten John Neihardt på 30-talet. Deras intima samtal blev sedan till en bok, "Black Elk talar".
Black Elk berättar om den vite mannen, som han kallar "wasichu", och hur de dyrkar den gula metallen, guld, som gjort dem galna. Om hur de med våld och list underkuvar indianerna. Naturen är helig, säger Black Elk. Med den eskalerande miljökrisen framför våra ögon är det många som insett att Moder Jord inte tål hur mycket stryk som helst.
Det är inte en myt att indianerna levde i harmoni med naturen. Det är sant. Indianerna visste att det fanns "gula klumpar" i jorden men de hade inget intresse av att gräva upp dem. Och när de hittade en ädelsten på marken lät de den ligga.
Frågan är om inte indianerna var klokare än oss "wasichu". Hade vi varit ödmjuka hade de kunnat lära även oss leva i harmoni med naturen. Kanske är den ekologiska krisen, förgiftningen och nedsmutsningen av naturen, ett tecken på en inre kris hos människan? I så fall kan medicinmannen Black Elk tala till oss "wasichu" än idag. Vi behöver hans budskap.