Det finns många lärare som trivs utmärkt med sitt jobb och känner en stor arbetsglädje. Dessa lärare har en bra lön och en bra arbetsmiljö med en skolledning som stöttar när svårigheter uppstår. Arbetsbördan är rimlig och tid avsätts för kompetensutveckling, både allmänpedagogisk och i de egna ämnena.
Tyvärr är det alltför många som inte får uppleva detta. Här ska jag belysa några problem som finns på GUC.
Efter samlokaliseringen med Bolandgymnasiet har ett antal både bland personalen och bland eleverna upplevt problem med luften. Man får besvär i luftrören och hudutslag som blir bättre under ledighet men sämre under arbetsveckan. Kostnader för läkarbesök, mediciner och förlorad arbetsinkomst har drabbat dessa. Ersättning borde naturligtvis ha betalats, men så har inte skett på grund av att man inte kunnat mäta vilka ämnen som orsakat besvären.
Temporära lösningar har vidtagits, som att hålla inne hyran till Skolfastigheter (avbröts efter juridiska hot), omflyttning till andra lokaler och inhysning i baracker.
Men någon ersättning har inte betalats och rektor svarade ”ersättning inte kan betalas ut då det inte finns några bevis för en koppling mellan sjukfrånvaron och den fysiska miljön på skolan.”
Det har också varit svårigheter att få tag i skolledningen och få svar på frågor om till exempel vem som ansvarar för elever och lärare som utvecklat allergier och astma. Denna ovilja att ersätta uppkommen skada ska ske i ljuset av det låga löneläget på GUC, där en GUC-lärare i snitt tjänar 3 000 kronor mindre i månaden än en lärare på den skola som har den högsta snittlönen. Vad finns det för sakliga grunder för det? Är GUC-lärarna sämre eller har skolledningen inte hävdat skolans intresse av bra avlönade lärare?
Min anställning upphörde 31 mars på grund av hög ålder, så nu får andra ta vid. Uppgifter kommer inte att saknas för fackligt engagerade lärare i Uppsala!