Men även om vi är förvarnade om ett snöfall, halka eller andra händelser är det inte någon garanti för att det inte ska uppstå problem av olika slag.
Vi står väl rustade och har skärpt rutinerna inför denna vintersäsong. Bland annat har vi tagit lärdom av snöfallet, klass 2-varningen i december 2012, och upprättade en handlingsplan tillsammans med UL för hur vi tillsammans prioriterar insatser.
Snömängderna i onsdags var inte extrema men väderförhållandena i övrigt och tidpunkten för det mest intensiva snöfallet blev optimalt ogynnsamma.
När det snöade som mest, i rusningstrafiken, hade våra snöröjnings- och halkbekämpningsfordon stora svårigheter att ta sig fram.
Loggboken beskriver situationen: Klockan 12 påbörjades saltning av huvudleder och bussgator i förebyggande syfte. Senare började det snöa lätt men det var fortfarande plusgrader sent på eftermiddagen, så snön smälte på de saltade gatorna.
Väderprognosen sa dessutom att snömängderna skulle bli mindre än förväntat. Därför aktiverades sandbilarna strax före klockan 18 på kvällen. Bara en halvtimme senare övergick den blöta snön i kallare snö och ökade kraftigt i intensitet.
Jouren beslutade då i samråd med UL att prioritera tre stomlinjer.
UL tvingades trots det ställa in all stadstrafik på kvällen. Snösvängen sattes in strax före klockan 19 när det fallit cirka 3 centimeter snö, vilket är tidigare än normalt. En timme senare hade det kommit närmare 10 centimeter.
Vid 22-tiden kunde vissa linjer åter gå igång.
Med facit i hand är det enkelt att säga att man skulle gjort på ett annat sätt men jourhavande befäl ska med utgångspunkt från det rådande läget, aktuella väderprognoser och i samråd med UL fatta nödvändiga beslut om insatser i realtid.
Det var beklagligt att snöfallet orsakade de stora problem som drabbade många Uppsalabor. Men jag är övertygad om att jourhavande befäl fattade de för tillfället rätta besluten. Jag har stort förtroende och respekt för dem som tar på sig ett sådant ansvar.