Vänj eleverna vid stress

Restaurangutbildning Läste i UNT tisdagen 9 september om Ekebyskolans lärare som anser att kraven är för höga på nyutbildade ungdomar från Hotell- och restaurangskolan ute på arbetsplatserna. Jag håller inte alls med om den saken.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2014-09-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För 16 år sedan jobbade jag som praktikant på Ekebygymnasiet. Jag var arbetslös och gick på en kurs och vi fick själva ansöka om praktik. Jag var praktikant tre dagar och fick sedan börja som lärarvikarie. Till saken hör att jag hela mitt vuxna liv arbetat på krogen. Jag var då i 45-årsåldern. Det var en utmaning, jag höll hårt på uppförande, service­inställning och uppmärksamhet samt ordning.

Tyvärr fick jag bara stanna en termin för jag kritiserade för mycket.

Då jag kom till skolan visste inte eleverna hur man skulle bonga, att man beställer maten, kryssar om gästen vill ha varmrätt, lägger­ på maten och beställer fram maten.

Då fanns ett system att all dricks skulle sparas i en låda för att köpa böcker för. Naturligtvis är det en morot att få dricks för ett utfört arbete och den ska man självklart få behålla själv. Sporten blir då att ge bra service och att få pengar för det, alla blir nöjda.

Man hade också ett system på Restaurangskolan som innebar att man satte upp reserverat-lappar på övriga bord och låste dörren om man hade förbeställningar, låt säga fyra stycken, ­ för att eleverna blev så stressade.

Ja, det var just det. Det är stressigt och hårt på krogen. Och det är ju bra om man lär sig det redan i skolan så är man bättre förberedd för det verkliga arbetslivet sedan.

Där kan man inte låsa dörren om det blir mycket, där får man ordna upp situationen. Men när lärare som aldrig varit krog­anställda ska lära ut ett yrke blir det så.

Läs mer om