Unga sjuksköterskor orkar inte heller

Det är pinsamt när unga och starka sjuksköterskor vill gå ned i arbetstid för att orka, skriver Kerstin Norlander i en rapport till sjukhusdirektören Lennart Persson.

Akademiska Sjukhuset

Akademiska Sjukhuset

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-01-20 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kära Sjukhusdirektören! 
Jag har jobbat som sjuksköterska på Akademiska i många år, så många att jag har tappat räkningen. Jag har jobbat med det mesta. Och ska jag vara ärlig så börjar jag tröttna. Efter många år inom vården är kroppen sliten och trött efter alla tunga lyft och ständiga spring. Jag har ont i axlar, rygg och knän. Jag blir trött i kroppen och trött i huvudet på grund av skiftarbete, långa dagar och kort tid för återhämtning. Nu känner jag att jag börjar få nog. Efter de senaste sparkraven och nedskärningarna känner jag att jag måste gå ner i arbetstid för att orka och för att min kropp inte ska ge upp riktigt än. Jag vill så gärna jobba ända fram till pensionen ...
Men vad är det jag skriver?
Det här stämmer ju inte alls! Jag börjar om ...

Tjänare Lelle-Pelle! 
Jag är en relativt nyutexaminerad sjuksköterska. Har jobbat i sex månader. Hela tiden på kirurgen på Ackis, Jag har inte hunnit bli bitter, om du förstår vad jag menar... Jag är 23 år ung, frisk och stark och tränar flera gånger i veckan.
Jag har världens bästa yrke. Finns inga tvivel. Kan inte tänka mig att arbeta med något annat. Tyvärr har jag inte världens bästa jobb. Och långt ifrån en bra arbetsgivare.
Det är pinsamt när folk som är precis som jag går ned i arbetstid för att de inte orkar jobba heltid. Vi är unga och friska, vi har inga familjer som kräver väldigt mycket av vår tid. Vi är fortfarande fria. Men ändå sitter vi liksom fast.
Men, nu kommer du med förslaget att vi ska spara 220 miljoner. Detta innebär bland annat att vi måste korta våra arbetsdagar. Och för att då komma upp i heltid måste vi lägga till fyra pass per tio veckor. Detta blir tjugo extra arbetspass på ett år. Det är en månads jobb. Det finns 2 000 sjuksköterskor på Akademiska. Det blir alltså 40 000 extra pass.

Hur många heltidstjänster detta motsvarar orkar jag inte ens tänka på. Vill inte tänka på det, för det kommer att göra mig rosenrasande. Kommer vi som redan arbetar heltid att få någon kompensation för detta? Kommer vi få en löneökning? En julbonus kanske? Vi får ju trot sallt mindre fritid. Mindre tid för återhämtning. Någonting måste jag väl få för det?
Persson, självklart är du som är ansvarig för hela sjukhuset värd en riklig lön. Men innebär sparkraven att du också måste jobba 20 extrapass på ett år — även kvällar nätter och helger — utan kompensation?
På grund av de nya arbetstiderna och schemaändringarna kommer sjukhuset sluka ännu fler av mina redan mycket få lediga dagar. Både jag och mina jämngamla kolleger tänker samma sak. Kommer vi att orka jobba heltid?
Vi drömmer om deltid och mottagningsjobb, där arbetstiderna blir skäliga och man har tid att återhämta sig för att komma till jobbet utvilad.

Persson, du är välkommen att jobba tillsammans med mig en månad. Då kan du få se hur vi som utför vården, vi som tar hand om patienterna, faktiskt har det. Jag skäms över mitt jobb, över min insats. För jag har inte tid att ge patienterna den uppmärksamhet och den tid och det engagemang som de behöver. Och på kvällen har jag ont i magen för att jag snart ska gå till jobbet och göra en halvkass insats igen.
Jag vaknar varje morgon och undrar: Blir det någon lunch i dag?

Kerstin Norlander
sjuksköterska, Uppsala