Svenska vikingar var fredligast

Vikingarna brukar anses som råbarkade. Men bilden behöver nyanseras. Erövrande danska vikingar har givit vikingen dåligt rykte. Svenska vikingar var mer inriktade på handel, skriver Allan Andersson. Insändare A 27

Danska vikingar som erövrade i västerled har gett vikingar dåligt rykte. Våra svea-vikingar var mer inriktade på handel i österled. På bilden Bertil Starlander.

Danska vikingar som erövrade i västerled har gett vikingar dåligt rykte. Våra svea-vikingar var mer inriktade på handel i österled. På bilden Bertil Starlander.

Foto: Scanpix/Anders Wiklund

Uppsala2011-01-22 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var vikingarna råbarkade? Jag läste häromdagen en artikel om en kommande storsatsning på vår vikinga­historia. Artikeltexten frammanade en bild av en vilde med horn i hjälmen och sugen på blod i härnadståg.
Den som ska vara ansvarig för satsningen bör läsa på vår historia om vi nu kan tala om vår historia eftersom hela Skandinavien på den tiden det begav sig mer kan betraktas som ett sammanhängande område befolkat av olika stammar med vitt skilda intressen och ambitioner.

Om man med ”råbarkad” menar kämpar som hade endast en sak i sinnet, nämligen att röva och skaffa sig rikedom, bör vi vända oss till de vikingar som bebodde det dåtida Danmark. Dessa krigare begav sig västerut för att lägga under sig land och rikedom. De huvudsakliga erövrarna av såväl England, Skottland och Irland samt de nordvästra delarna av Frankrike utgick från just Danmark. Vikingar i det dåtida Norge utgjordes i huvudsak av sjöfarare som förefaller ha varit mest intresserade av att utforska nya länder _ givetvis med bakomliggande syfte att erövra.

Men svearna? Vad gjorde vi?
Förvisso fanns det äventyrslystna småbönder och småhövdingar som kände äventyret locka och tog sold hos någon krigarherre från Danmark.
Flertalet av de svear som kan betecknas som vikingar for dock på upptäcktsfärder i österled genom det vidsträckta landet runt Volga, Dnjepr och de stora sjöarna söderut. Det är helt säkert så att dessa östfarare även tvingades kämpa mot olika folkslag men i huvudsak var deras resor fredliga. Ja, så fredliga till och med att Ryssland av många anses fått sitt namn efter ruser i Roslagen och själva Moskva sägs vara grundad av en rus. Därom tvistar dock de lärde.

Jag hälsar med tacksamhet den satsning på vikingar som förutsägs. Det nuvarande så kallade vikingamuséet var en bra början men kan inte sägas leva upp till sitt syfte att visa människor, levnadsbetingelser och kultur under den tid vi kallar för vikingatiden.
Jag ber dock om sans och måtta i skildringen av våra förfäder. Om det nu är så att ryska turister är intresserade av vikingahistoria så uppmanar jag planerarna att ta fasta på detta. Möjligen kan det förändra och förhoppningsvis förbättra den ryska synen på Sverige som ursprungslandet för deras enorma landområde. Jag önskar er lycka till i ert viktiga kulturhistoriska arbete.

Allan Andersson
Uppsala

Läs mer om