Storregioner ett hot mot demokratin

Foto: Anders Wiklund/TT

Uppsala2016-11-22 17:49
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt förslag ska Uppsala län och landsting 2019 slås ihop med Dalarna, Gävleborg, Södermanland, Västmanland och Örebro län. Denna så kallade storregion blir en koloss med 64 kommuner och 1,7 miljoner invånare.

Förespråkarnas hävdar att dagens landsting är för små för att bära kostnaderna. Samordnings- och ­rationaliseringsvinster ska ge mer för samma pengar heter det. Några nya resurser ska inte tillföras. Förslaget är helt i linje med EU-­elitens projekt att centralisera service och handel till ett fåtal ”tillväxtcentra” enligt gängse kapitalistisk stil.

En utveckling som hotar demokratin och utarmar glesbygden. Avståndet ­mellan beslutsfattare och medborgare kommer att växa. Sjukvård och service i periferin blir politiskt lättare att lägga ned. Det är vad som hänt i de hittills­varande regionerna Skåne och Västra Götaland. Storregioner leder till ökade klyftor och minskat statligt inflytande. Förslaget går på tvärs med löftet att ”hela landet ska leva” .

Vård och kommunikationer måste organiseras utifrån hela befolkningens behov av service och trygghet. Pengar finns i storbolag och hos de rika. Sätt stopp för vinster i välfärden. Tio miljarder kronor togs i fjol ut i vinst av skattefinansierade välfärdsbolag.

Regionfrågan har hanterats på typiskt EU-manér, utan antydan till att inkludera ­medborgarna i diskussionen. Informationen har varit minimal och kryptisk. Beslutsfattandet hastas fram.

Genomförandet ska ske redan 2019. Detta vad gäller den största förändringen av Sveriges administration sedan EU-inträdet. ­Verklig demokrati vore att ge ­landets medborgare rätt att folkomrösta om förslaget.