I livsmedelsbutiken har jag nu läst på innehållsdeklarationerna på de varor som ska innehålla någon typ av fett. Men i stället för margarin eller andra inhemska oljor innehåller samtliga palmolja. Från matbröd och kakor till soppor och färdiga maträtter. Det gick inte att hitta någon produkt utan palmolja. Inte bara att denna oljeutvinning är en stor miljöbov, även smaken blir sämre i till exempel kakor.
Jag köper inte längre bageriprodukter utan bakar själv. Förr sa man att man ska baka med smör och kärlek. Men man kan ju använda margarin och inhemska oljor som också gynnar det svenska lantbruket.
Palmoljan blir billig att producera, så det får bli på bekostnad av stort kväveutsläpp och uttorkade regnskogsområden.
Jag uppmanar nu de kommunala representanterna från Uppsala som deltar i klimatkonferensen i november att med skärpa fördöma vådan av regnskogens skövling och palmodlingarnas stora kväveutsläpp.
Bojkotta palmoljan i matproduktionen.