Förändringarna beror i grunden på att gymnasieskolan under ett antal år dragits med ett stort underskott som inte är långsiktigt hållbart. Anders Lindholm ger förslag på högst relevanta åtgärder för att komma till rätta med ekonomin, och Utbildningsnämnden jobbar aktivt med hur våra skollokaler ska nyttjas effektivt, för att slippa göra effektiviseringar på undervisningen.
Uppsala har under lång tid haft en alltför hög kostnad för lokaler i gymnasieskolan, över genomsnittet för gruppen större städer. Detta beror till stor del på att lokalanpassningen till elevunderlag inte varit tillräcklig. Därför har vi tagit tuffa beslut vad gäller lokalfrågan, bland annat stängningen av GUC och Bolandsgymnasiet. Syftet har varit att kunna undvika stora neddragningar på lärare och undervisning. Men arbetet är komplext och svårt eftersom elevkullarna förändras och gymnasievalet påverkar fördelningen. Effektiviseringar har också genomförts inom hela kommunförvaltningen, ett arbete som fortsätter.
Även nivån på övriga kostnader sticker ut i den kommunala gymnasieskolan. Jag förstår att det är värdefulla resurser men om gymnasieskolan fortsätter att gå med underskott måste kostnaderna bäras av andra verksamheter, som förskolan och grundskolan. Det är varken rimligt eller möjligt i det svåra ekonomiska läge som hela Uppsala kommun befinner sig i. Den rödgröna majoriteten vill prioritera tidiga insatser och resurser till yngre barn, vilket även gynnar äldre elever på sikt. Vi behöver även fortsätta arbeta med lärares och annan skolpersonals arbetsmiljö. Detta gör vi bland annat tillsammans med fackliga företrädare med positivt resultat, men det finns mer kvar att göra.