Sänk varvtalen på a-traktorer

Jag är en tjej på snart 17 år som bor ute på landet utanför Örsundsbro och pendlar med a-traktor dagligen till bussen som vidare tar mig till gymnasiet i Uppsala. Frågan har framkommit ett par tusen gånger och upprört mig; Varför är varvtalen så extremt höga?

Förslag. Ändra reglerna så att a-traktorer kan köras tystare och lika snabbt som en EU-moped, skriver Linnéa Melin.

Förslag. Ändra reglerna så att a-traktorer kan köras tystare och lika snabbt som en EU-moped, skriver Linnéa Melin.

Foto: Oscar Segerström

Uppsala2016-12-05 06:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För oss som bor ute på landet, som jag, och har en bit till skolbussen är a-traktor eller epa-traktor ett suveränt alternativt, till exempel på vintern, då man kan sitta inne och har värme och slipper blåst samt annat rusk. Tyvärr är det för dyrt för många på grund av den höga bränsleförbrukningen.

Enligt lagen om epa- och a-traktor får de som max gå 30+10 procent på högsta växeln, alltså 2:an, vilket ger att varvtalen är upp mot cirka 4 000–5 000. I den nivå varvtal förbrukas extremt mycket drivmedel och motorn slits och mår inte alls bra samt att det låter riktigt mycket vilket väldigt många klagar på.

De ungdomar som gör sina A-traktorer olagliga gör oftast det för att sänka varvtalen och bullret som uppstår. Många klagar på att 30 kilometer i timmen är för långsamt och att de tycker att det är orättvist då EU-mopeder får gå 45 kilometer i timmen. Hur mycket säkrare är man inte i en a-traktor?

En bra lösning kan vara att man skulle kunna höja hastigheten på epa- och a-traktor och göra den som en riktig bil med fyra eller fem växlar för att få ner varvtalen, men att man spärrar den på 45 kilometer i timmen. På det sättet skulle många fler ungdomar sluta köra olagligt och kunna ha råd med att köpa och ha kvar sin epa eller a-traktor och vi kan transportera oss själva till exempel till fritidsaktiviteter, träningar, skola och vänner.

Läs mer om