Orimlig påverkan på universitetskurs

Uppsala2013-11-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Universitet. Den 27 september skickade Svemin, svenska gruvindustrins branchorganisation, ett brev till rektorerna vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Svemin kritiserar en case-uppgift som användes i kursen hållbar utveckling i våras.

Kursen gavs av Centrum för hållbar utveckling (CSD) vid Uppsala universitet och SLU, och caset kretsar kring den planerade nickelgruvan i Rönnbäck i Storuman kommun. I en uppgift skulle vi studenter sätta oss in i rollen som ”oroliga och upprörda medborgare” och försöka stoppa gruvplanerna med ”utomparlamentariska aktiviteter”.

Svemin ifrågasätter huruvida caset har en plats inom akademin eftersom en av medförfattarna senare under sommaren uppvisar sitt personliga ställningstagande i sakfrågan offentligt och om det inom universitetet är rätt att diskutera ”utomparlamentariska metoder” som lösningar på frågor inom samhället. Hur universitetsledningen svarar på den här kritiken är upp till dem. Vi som studenter vill härmed förklara och försvara vår utbildning.

CSD Uppsala bedriver tvärvetenskaplig utbildning för hållbar utveckling. Att det i en sådan utbildning diskuteras samhällsförändring och att diskussionerna baseras på verkliga exempel är en självklarhet. ”Utomparlamentariska aktiviteter” betyder allt från informationskampanjer till civil olydnad. Den ifrågasatta medförfattaren var heller inte ansvarig för den kritiserade frågeställningen eller kursen där caset användes.

Vi vill försvara möjligheten att på universitet få diskutera civil olydnad. Faktum är att många av de rättigheter vi i dag tar för givna är resultat av just civil olydnad – religionsfrihet, yttrandefrihet och rösträtt. Mahatma Gandi, Rosa Parks och Nelson Mandela är tre internationellt kända personer som kämpade för demokratiska framsteg genom att ifrågasätta rådande regler och normer – de tänkte samhällskritiskt.

Vi är inte nödvändigtvis motståndare till gruvindustrin. Men för oss är detta en principsak – högre utbildning måste få vara fri från, och kritiskt orienterad till, tryck från starka ekonomiska intressen. Svemins försök att smutskasta meningsmotståndare och att kväsa kritisk utbildning är lågt – och i förlängningen är påtryckningar, likt denna, samhällsvådligt. Kritisk utbildning är en hörnsten i en god, demokratisk samhällsutveckling.

Caroline Norman
Sara Hadfy Högström
Olivia Ahltorp
Malin Karlsson
Josefin Söderlund Bohlin

studerande Uppsala universitet

Läs mer om