Okunnigt om rovdjur

Vargar Svensk rovdjurspolitik har vållat en tragisk krock mellan två världar. I den ena världen finns människor som inte vet vad vargen ställer till. Där finns också de som vill demonstrera sitt miljö­engagemang och som funnit ett sätt att göra det utan att behöva ta ansvar. I den andra världen bor de som får betala.

Omstridd. Vargens plats i naturen är kontroversiell.

Omstridd. Vargens plats i naturen är kontroversiell.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Uppsala2014-11-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslutet om licensjakt på varg har framkallat skrämmande reaktioner. Vargen fortsätter att föröka sig och förstör många människors livsmiljö. Angreppen på tamdjur blir också allt vanligare.

Men på Naturskydds­föreningen, med kontor i centrala Stockholm, anser man att vargen är en naturlig del av Sverige. Jan Terstad blir illa till mods. Dock inte för att vargen förstör tillvaron för många människor, det som gör honom modstulen är att frågan blivit konfliktfylld.

Han inser inte att konflikten orsakats av att SNF och andra värnarorganisationer påtvingar människorna på landsbygden ett rovdjur som utrotades därför att det var ett ständigt hot mot djur och människor.

Tom Arnbom på WWF tror att beslutet kommer att leda till ökande konflikter och att vargdebatten kommer att bli än hätskare. Det uttalandet får väl tydas som att han och övriga varg­entusiaster är beredda att ytterligare öka trycket mot landsbygdsbefolkningen och att han räknar med hårdnande motstånd.

Den enda överraskningen från värnarsidan är väl att miljöminister Åsa Romson blev så upprörd att hon glömde att hon var på nya jobbet och kritiserade beslutet­ öppet.

Men det är bara klumpigheten i utspelet som för­vånar, synsättet var välkänt. Hennes och Peter Erikssons argumentering i en tv-debatt inför valet var en storartad uppvisning i arrogans­ och okunnighet om vad som håller på att ske på Sveriges­ landsbygd.

Läs mer om