Margot Wallström har rätt om Saudiarabien

Uppsala2015-03-22 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Leif Hägg skriver att ”Fördömande ändrar inte tusenåriga traditioner”. Det är säkert rätt att fördömanden inte betyder något, men för oss i Sverige har det stor betydelse att vi har en konstitution och lagstiftning som inte gör någon skillnad på till exempel kön. Det är inte något som vi skall hymla med utan handla efter.

Om detta innebär att andra länder inte kan ha diplomatiska förbindelser med oss så får vi ta det. Men att resa till Saudi­arabien och låtsas som ingenting är verkligen hyckleri.

I Sverige finns cirka 500 000 muslimer (ursäkta om jag inte är kunnig i de exakta avgränsningarna) och av dessa lär cirka 5–10 procent vara aktiva religionsut­övare. Proportionerna påminner om hur det är i den svenska kristna kyrkan. I Sverige vittnar muslimer hela tiden om att ”fundamentalisterna läser Koranen fel”. Men det är samma sak som med Bibeln. Även där talas om krig, helvetiska straff och andra hemskheter, inklusive kvinnoförtryck.

Sedan kan man som förre ärkebiskopen Hammar ha en personlig och symbolisk tolkning där man bortser från de explicita hemskheterna. Utanför Sverige finns kanske 1 miljard eller mer muslimer av vilka många många tror på Koranen och på sharia. Jag tror inte att dessa utövare läser fel, utan just läser orden exakt, och tror på deras sanning, precis som fundamentalistiska kristna gör med Bibeln.

Så det är nog så att det är en minoritet av världens muslimer som läser Koranen ”rätt” och inte vill erkänna den ordagranna texten.

Men vi har (efter upplysningstiden och franska revolutionen) frigjort oss från det kristna förtrycket och därmed – numera – kunnat sätta jämställdheten i främsta rummet. Det skall vi vara mycket glada för. Så jag stöder Margot Wallström till hundra procent. Just när det gäller dessa grundläggande principer.

Tror vi på jämställdheten så måste vi också propagera och leva för den – kompromisslöst! Även om det inte leder till någon förändring nu eller kan skada våra profitintressen.

Men om man vill upphöja varje särintresse till utrikespolitik så tar jag avstånd. Ett sådant kan till exempel vara om nykterhetsrörelsen vill stoppa förbindelserna med länder som inte har system­bolag och liknande dum-heter.