Korvkiosken på Mostorget

På torget framför kommunpalatset i Knivsta står en korvkiosk, känd från Uppdrag Granskning. Hit vallfärdar folk från hela landet. När jag var där kom tre kunder ända från Piteå.

Uppsala2015-11-13 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mojjen fick ett kommunalt förbud mot att göra eget potatismos, gick till länsstyrelsen och fick rätt. Så kom det en man från kommunen och frågade om han ville flytta kiosken till torget framför kommunhuset. En kranbil ordnade transporten.

Men affärerna på den nya platsen ville inte lyfta. Torget var en byggarbetsplats och Mojjen tappade i försäljning. Då skrev han en räkning till kommunen.

De kommunanställda, som inte velat träffa Mojjen och slutföra avtalat markköp, kallade då till möte. De pratade om att han nog inte skulle få behålla sin plats på torget. Uppdrag granskning (UG) tyckte att det lät konstigt och åkte dit med kameran. Kommunfolket tog in en mediekonsult som tipsade om hur man skulle hantera UG:s reporter.

Det gick så där. Några pratade om ett avtal som hade gått ut. Andra tyckte att det var ok med en korvkiosk nära kommunhuset. Det är lätt att få sig ett mål mat. Nu ska Kommunstyrelsen undersöka hur Mojjen fick sin nya plats. Vem hade sagt till Mojjen att han skulle flytta kiosken till Mostorget?

Samtidigt ska tings­rätten räkna ut hur mycket sämre det nya läget är. Två ­personer med anknytning till Knivsta kommun har sagt i tingsrätten att de medger Mojjens talan med krav på ersättning, men att de vill pruta på beloppet.

Mojjen har bekräftat markanvisningen och står med sin kiosk på Mos­torget. Strax intill finns Staffansvägen. Inför beslut i kommunstyrelsen har det varit fritt fram för ­kommunanställda att yttra sig.

Nu väntar vi bara på att kommunstyrelsen ska ge besked om vilka lagar, avtal och beslut som gäller.

Läs mer om