Kommersiella evenemang borde inte subventioneras

I en intressant krönika i UNT 10 april belyser Håkan Lundh frågan om arenorna måste göra vinst. Eftersom jag tillhör ”kultureliten” med 90 procent intresse för ”kultur” och bara 10 procent för ”sport” vill jag lämna min – för många säkert helt horribla – syn på saken.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-04-18 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag anser att Uppsala kommun inte ska subventionera Stadsteatern i den utsträckning som nu sker. Jag menar då att verksamheten till största delen är kommersiell och att det finns många alternativa medier, till exempel via tv eller video. På samma sätt anser jag att kommunen inte ska subventionera arenor och idrottsliga evenemang som egentligen också är kommersiella.

Allt tal om att sådana här evenemang – kulturella eller sportsliga – skulle bidra till stadens prestige och utveckling är egentligen felaktigt. Allt arbete som bedrivs av medborgarna är i större eller mindre grad bidragande. Sedan ett antal år har vi tillgång till en för hundra år sedan fullständigt otänkbar ”marknad” för att tillfredsställa våra behov av ”underhållning”. I sann demokratisk anda borde vi därför själva ta ställning vad vi vill göra. Kommunen ska inte subventionera, utan ställa motsvarande medel till den enskildes eget förfogande genom en skattesänkning.

Kommunens uppgift är att hålla enklare idrottsliga anläggningar för amatör­idrott. Om kommunen ut­över detta vill subventionera något så kan det ske genom att man (för till exempel skolorna) köper biljetter till vissa evenemang.

När det gäller biblioteken är saken en helt annan. Biblioteken har (eller hade) en uppgift att samla in och bevara skrifter, och sedan på olika sätt ställa dessa till medborgarnas förfogande. Även här har en mediarevolution skett. Numera kanske biblioteken (undantaget KB och Universitetsbiblioteken) inte främst sysslar med att samla in, utan i stället vill tillgodose den aktuella efterfrågan från allmänheten. Jag anser att biblioteken fortfarande ska subventioneras till 100 procent för sitt insamlande och bevarande, men kanske ta ut vissa avgifter för utlåning. Jag vill även på intet sätt förringa bibliotekens folkbildande uppgift, alltså kan denna subventioneras.

Det finns kommunala verksamheter som har ett mycket stort gemensamt intresse. Dit hör till exempel vatten och avlopp. Denna verksamhet måste ske eftersom miljön och hygienen kräver det. Men till skillnad från Stadsteatern och arenorna är VA-anläggningen helt och hållet avgiftsfinansierad.

Jag vill med detta inlägg påtala att vår värld har förändrats. Det som var sanning för 100 år sedan är nu historia. Hur vi disponerar våra möjligheter borde vara enskildes val. Så bäst vore om varje medborgare eller förening själv betalade för sin konsumtion av kultur eller idrott. På samma sätt som vi betalar för bilen, maten, alkoholen, semesterresorna och så vidare.