HYRESLÄGENHETER. Kommentar till My Karlssons insändare 28/2.
My Karlsson frågar varför det finns så få hyreslägenheter i Uppsala. Enligt henne kan det i bostadskön vara 1 700 sökande till en enda lägenhet. Svaret är enkelt: hyresregleringen. När det gäller andrahandsuthyrning finns en mängd regler som omöjliggör eller försvårar uthyrningen. Andrahandsuthyrning förutsätter tillstånd från hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse.
Många föreningar har, i strid mot lagen, en restriktiv inställning till andrahandsuthyrning. Hyresgästen har besittningsskydd. Intäkten är skattepliktig. Hyresvärden riskerar att få betala tillbaka hyra som anses ”oskälig”. Hyreslagstiftningen gynnar genomgående (andrahands)hyresgästen på hyresvärdens bekostnad.
Vi har under lång tid haft ett system med bruksvärdeshyra, som har inneburit att hyran i hyreslägenheter hållits under marknadspriset. Konsekvensen av detta har helt förutsägbart blivit brist på hyreslägenheter, av det enkla skälet att utbudet av befintliga hyreslägenheter på marknaden har försvunnit och att det har blivit olönsamt att bygga nya hyreslägenheter.
Regleringen gynnar dem som redan är etablerade på bostadsmarknaden, främst äldre personer, på bekostnad av dem som söker bostad, inte bara unga människor som söker sin första bostad, utan också alla som vill byta bostad. Långsiktigt har hyresregleringen också den olyckliga effekten att hyreslägenheter omvandlas till bostadsrätter och beståndet av hyreslägenheter utarmas.
Tidigare — för nu ganska länge sedan – rådde priskontroll även på bostadsrätter. Den innebar att man inte fick ta högre pris än den ursprungliga insatsen. Priskontrollen ledde till att det inte heller fanns bostadsrätter att köpa på marknaden. 1968 blev situationen ohållbar, och man avskaffade priskontrollen på bostadsrätter. Avskaffandet ledde till en högljudd debatt om ”oskäliga” priser på bostadsrätter, det vill säga marknadspriser, i storleksordningen 10 000 kronor per rum. Ganska snabbt blev det dock ett utbud av bostadsrätter på marknaden, och i dag kan man knappast föreställa sig något annat än en fri marknad för dem.
Låt oss hoppas att hyresregleringen avskaffas, ju förr desto bättre. Till dess kan vi glädja oss åt att politikerna inte har reglerat matförsörjningen. Då skulle vi haft hungersnöd. Det senaste prisstoppet på mat (1972) avsåg potatis och blev kortvarigt.
Hans Forssell
Uppsala