Har vi för naiv syn på samhällets sårbarhet?

Ett tv-program om hur lätt det är att manipulera datorer överallt i världen trots att man inte är förbundna med omvärlden väcker frågor.

Uppsala2016-12-05 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I programmet visades hur Irans nukleärprogram kunde saboteras trots högsta möjliga säkerhetsnivå och utan att man lämnar några spår. Vad händer med vårt nya smarta elnät med så många ingångar, som nu håller på att byggas om någon vill sabotera eller invadera oss? Ju mer datastyrt i systemet, desto större risker.

Man ändrar på frekvensstyrningen i nätet och därmed överbelastar elfrekvensen, vips så slås våra datorer och telesystem ut samt skadar våra transformatorer och ställverk, reparationen kan ta månader och år att återställa.

Hur ska vårt el-energiberoende samhälle klara längre avbrott, utan vatten, värme, och med betalningssystem som slutar fungera. Stängda affärer, bensinstationer och med räddningstjänstens kommunikationssystem utslaget. Det behövs inga bomber för att ta över vårt land, det är bara att stänga av strömmen så vet ingen vad som sker.

Det behövs att risken analyseras noga innan vi bygger fast oss i något nytt system som vi inte kan skydda och hantera. Det minst sårbara kan vara återgång till mer robusta produktions- och överföringssystem och med manuell hantering och övervakning?

Läs mer om