Göte Turesson förtjänar verkligen att hedras med något minnesmärke, eller varför inte med ett namn på någon gata i anslutning till Genetiska trädgården. Turesson myntade termen ekotyp som beskriver genetisk anpassning till miljön. Göte Turesson planterade björkarna som finns utmed det norra staketet i Genetiska trädgården.
Däremot var Turesson död sedan drygt tio år när björkarna längs Dag Hammarskjölds väg planterades i början av 1980-talet.
Gunnar Ekman som var ansvarig för skötseln i Genetiska trädgården kontaktade oss på skogsgenetiken för att få ett lämpligt material att ersätta de poplar som måste tas bort av säkerhetsskäl.
Vi föreslog en plantering från norr till söder med 16 björkar per breddgrad i landet. Turessons björkar är inte planterade längs någon geografisk gradient; nordliga björkar växer intill Uppsala-björkarna. Möjligen gjorde Turesson det för att framhäva ekotyp-begreppet som han är pappa till och som gav honom ett välförtjänt internationellt erkännande.
Ironiskt nog visar inte björk ekotypisk variation utan björk är ett utmärkt exempel på kontinuerlig genetisk variation från norr till söder. Facktermen för detta är ekoklinal variation.
Besök gärna björkallén längs Dag Hammarskjölds väg under andra halvan av september när variationen mellan björkar från olika landsdelar är tydligast.
Vanligtvis är Kiruna-björkarna avlövade vid denna tidpunkt medan Uppsala-björkarna fortfarande är gröna.