Nej, Uppsalas spolade isar har inte god kvalitet, även om man tar hänsyn till varma vintrar. De kan göras betydligt bättre. Medan de sprinklade banornas tunna is blir till grus, växer isen på sjöarna till 30 centimers tjocklek. Dessutom verkar det vara dubbelarbete att fylla en tank och sedan hälla ut den.
Mälardalen har världens bästa naturisförhållanden. Det kan bli en världsattraktion med det växande intresset för aktiva semestrar. Genom att områdets egna invånare har färdigheten skapas en kritisk massa för en infrastruktur som även lockar turister. Holländarna tittar på Sverige och de är inte de enda. Uppland är dessutom platt vilket gör sommarsäsongen intressant också.
Men först måste man lära sig att åka skridskor. Ingemar Carlsson tycker inte att spolning är aktuellt. Just det hävdade Jönköpings kommun, men protesterna blev för stora och kommunen ändrade sig. Idag utbildar man föräldrar, föreningar och andra intresserade i spolning inför varje säsong. De banor som inte har någon frivillig spolare tar kommunen hand om. Sammantaget håller man igång över 50 banor!
Eftersom Ingemar Carlsson är öppen för nya idéer och tankar föreslår jag:
1) Kommunen inser sitt världsunika läge och skapar en strategi för skridsko.
2) I strategin ingår ett program för hur alla Uppsalas barn ska få lära sig skrinna, i förskola eller lågstadiet. Det finns roliga övningar och lekar som är könsneutrala.
3) Hållbara isbanor i direkt anslutning till alla skolor. Det kräver till exempel avrinning vid tö.
4) De nära byggnaderna kan inrymma spolpost. (Se till att rita in en sådan vid nya Tiundaskolan). Annars finns det andra möjligheter att säkra posterna.
5) Utbilda frivilliga, föreningar, föräldrar och andra intresserade i spolning. Spolning ställer stora krav på säkerhet i ledningssystemet, men också i intensitet i inledningen av säsongen. När isen är tjock nog räcker det med att sköta ytan resten av säsongen.
Om man har ett högre mål ser man inte problemen utan lösningarna!