Ge upp tanken om nattstopp

KOmmunikationer Det råder en orolig stämning i personalrummet på Gamla Uppsalabuss.

Oro. Förslaget om nattstopp skapar stor oro bland bussförarna, skriver Matilda Sennerfeldt, huvudskyddsombud på Gamla Uppsalabuss.

Oro. Förslaget om nattstopp skapar stor oro bland bussförarna, skriver Matilda Sennerfeldt, huvudskyddsombud på Gamla Uppsalabuss.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2016-12-29 06:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förr om åren, vid den här tiden, brukade samtalen oftast kretsa runt de nya tidtabellerna och arbets­tiderna som följer på dem. Men så är det inte i år.

Den senaste månaden i allmänhet och den senaste veckan i synnerhet har samtalen handlat om det föreslagna nattstoppet. Alla har samma åsikt. Ingen gillar förslaget. Politikerna säger att det är jag som busschaufför som bestämmer om det är säkert att släppa av personen mellan hållplatserna eller ej.

Men vi chaufförer vet att i samma ögonblick som vi säger nej äventyrar vi vår egen säkerhet. Busschaufförer har inte samma auktoritet i dag som förr. I Uppsala anses det helt okej att skälla ut och ibland även slå chauffören om den inte gör som passageraren vill. ”Jag ska anmäla dig”, är ord som vi ofta får höra.

Passagerarna har ingen tanke på trafiksäkerhet, de tänker bara på sina egna behov inte på omständigheterna runt omkring. När vi startade en namninsamling mot nattstopp skrev alla förare vi nådde under den. Då trodde vi att politikerna skulle ta vår oro på allvar och dra tillbaka förslaget.

Så blev det inte.

Politikerna verkar ha bestämt sig och tänker genomföra det oavsett vad vi tycker eller vill. Vi buss­förare har inte ens blivit tillfrågade eller rådfrågade. Vi som är experter på ämnet. Vi har erfarenheten och vet hur Uppsalas busspassagerare kan bete sig.

Ni säger att nattstopp fungerat bra i Kalmar. Men Kalmar är med sina 36 000 invånare en småstad i jäm­-förelse med Uppsalas nästan 200 000. Det är ett hårdare klimat i Uppsala. Hot och våld är något vi utsätts för dagligen. Det räcker som det är med problem med biljettvisering, stenkastningar och laserbeskjutningar. Vi behöver inte fler orosmoment i vår arbetsmiljö.

Bussföraryrket är tillsammans med polis, vårdyrken och arbete inom handel de yrkesgrupper som är mest utsatta för hot och våld i sin vardag. Med nattstopp läggs ytterligare en situation som kan ge upphov till hot och våld.

Finns det ens en önskan från medborgarna om att bussen ska stanna var som helst efter mörkrets inbrott? Varför skapa ett behov som egentligen aldrig funnits?

Nattstopp är att inge en falsk trygghet och ersätter inte upplysta gångvägar och upplysta busshållplatser. Som huvudskyddsombud har jag ansvar för mina kollegors säkerhet.

Därför uppmanar jag er politiker bestämt: Ge upp tanken på nattstopp! Idén är orealistisk och ogenomtänkt!

Läs mer om