Ge Stefan Hanna upprättelse

Uppsala2016-03-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Enligt WHO kommer antalet fall av diabetes fördubblas mellan 2005 och 2030. Nu vet man, genom forskning, att det finns ett klart samband mellan intag av sockersötad dryck och fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Det har fått politiker världen över att agera: Skatt på läsk i Mexico 2015, första stad ut i USA är Berkeley i Kalifornien och nu senast, Storbritannien, som inför en sockerskatt kopplad till läsk.

I norden var man tidigt ute, Finland 2011 och Norge 2013.

I Sverige då? Ja, hade man lyssnat på Stefan Hanna som tog upp det i sin blogg vintern 2010/2011, då hade vi inte varit först med kanske tvåa i norden. Efter att media kallat Hannas förslag för ”tjockisskatt” var frågan omöjlig att diskutera. Det var skamligt hur Stefan Hanna behandlades av media och politiska motståndare när han ville fästa uppmärksamheten på ett växande folkhälsoproblem.

Vad är det som gör att vi har ett så dåligt diskussionsklimat i detta land. Alla obekväma frågor sopas under mattan.

Stefan Hanna förespråkade sockerskatt och samtidigt ökade resurser till förebyggande hälsoarbete. Frågan är fortfarande aktuell och det går fortfarande att anamma hans förslag. Vore det inte klädsamt att ge Stefan Hanna upprättelse för det drev han fick utstå.

Fler politiker som vågar diskutera, tack!

Läs mer om