Förödande utveckling av barnpsykiatrin

Psykiatri Barnpsykiatrins utveckling går åt fel håll och är inte anpassad efter barns och ungdomars behov.­ Här har politikerna avgjort ett stort ansvar.

Kris. Barnpsykiatrin går åt fel håll och resultatet blir förödande, skriver Anders Wågström.

Kris. Barnpsykiatrin går åt fel håll och resultatet blir förödande, skriver Anders Wågström.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-11-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu handlar det om ett diagnostiserande, mer än omhändertagande och adekvat behandling. Långa väntetider, som är förödande under ett barns uppväxt och ungdomars kriser.

Varför inte göra som våra grannländer, speciellt Norge, att låta annan kompe­tent personal, psyko­loger, specialistsjuksköterskor och kuratorer rycka in, i brist på läkare? En lösning med hyrläkare borgar inte för nödvändig kontinuitet i vården.­

Vart har all social­psykiatri tagit vägen? Tidigare fanns inom BUP och skolhälsovården psykiatriker, med en helhetssyn på barn och ungdomars livssituation.

All denna kompetens har försvunnit och neuro­psykiatrin har tagit över. Men eftersom man inte ser hela situationen för barns och ung­domars utsatthet så famlar man i blindo. ­Rekylen visar­ sig i tidiga vuxen­år med stigande psykisk ohälsa­ och fler självmord än omkomna i olyckor.

Risken, när behoven är större än de resurser, som tillförs, är att det på sikt ger utbränd vårdpersonal och onda cirklar utvecklas i den allt större frustrationen. Att se och inte kunna hjälpa är destruktivt.

Vad gör samhället och vården med våra barn och ungdomar som behöver hjälp?

Läs mer om