Svar till Lilian Fredriksson 16/10
Gatusektionen är trång och varierar mycket på sträckan. Där utrymme finns ska trottoarerna breddas så att det blir det enklare för fotgängare att röra sig längs gatan. Cykel, bil och kollektivtrafik färdas på körbanan precis som i dag. Med projektet Paradgatan vill vi göra mer plats för människor att mötas. En gemensam belysning längs hela stråket ska utgöra en gemensam nämnare för hela sträckan.
Jämförelserna med paradgatorna i Paris och Berlin är hedrande för Uppsala men inte helt rättvisa. Centrala Uppsala har en stadsplan från 1600-talet. Med sina två huvudaxlar i rutnätsplanen och det centralt belägna torget med slutna hörn fick Uppsala en magnifik stadsplan, om än i liten skala. Projektet Paradgatan vill bygga vidare på den positiva och viktiga roll som gatan sedan fått i samband med till exempel valborgsfirandet, demonstrationståg och festivaler.
”Paradgatan” är ett arbetsnamn på projektet som vi valt för att lyfta fram gatans viktiga roll historiskt och i framtiden. När projektet är genomfört så är det inte namnet som är viktigt utan det stadsrum som ger nya och förbättrade förutsättningar för ett attraktivt stadsliv i Uppsala och en gata som kan smyckas när Uppsala ska fira.