Det fanns ingen ström i vargens sändare

Uppsala2012-10-24 11:10
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

VARG. Svar på Ragnvald Johannes insändare 23/10
Ragnvald Johannes vill att länsstyrelsen förklarar varför vargen som observerades i Uppsala förra veckan inte spårades när den hade en sändare. Johannes besvarar frågan själv när han antar att en trasig sändare kan förklara varför vargen inte spårades. De sändare som vargar förses med har nämligen en begränsad livslängd.

Strömmen i batteriet kan ta slut och sändarna utsätts också för mycket hårt slitage och går ibland sönder. Hur länge batteriet räcker beror bland annat på hur ofta Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) väljer att gps-sändaren ska skicka i väg vargens positioner.
Vid spårningsinsatser kan sändaren ställas in så att den skickar signaler så ofta som ungefär var tionde minut men vanligast är nog att sändaren skickar en signal om vargens position ungefär en gång per dag. Ju oftare sändaren skickar i väg positionerna ju mer ström förbrukas och batteriets livslängd förkortas.

Positionerna bestäms via satellit och sänds automatiskt till SLU som registrerar dem. Det är alltså SLU som genom olika forskningsprojekt hanterar pejlingen av varg i Sverige. Länsstyrelsen får däremot information av SLU om en varg med fungerande sändare finns i länet. Någon sådan information fick vi inte i det här fallet. Om vargens sändare hade fungerat skulle vi alltså ha fått veta det.
Då hade vi kunnat informera allmänheten snabbt. Nu tvingades vi i stället att invänta tillräckligt bra foton för att kunna bedöma att djuret med stor sannolikhet var en varg.

Lennart Nordvarg
naturvårdsdirektör, länsstyrelsen

Läs mer om