Demokratiskt på Högbergsskolan

Beslutet att bjuda in Sverigedemokraterna till bokborden i Högbergsskolan i Tierp den 18 maj var förankrat i Skolverkets riktlinjer om politisk information till elever.

Partiernas bokbord på Högbergsskolan i Tierp.
Sverigedemokraternas Sofie Axelsson informerar elever.

Partiernas bokbord på Högbergsskolan i Tierp. Sverigedemokraternas Sofie Axelsson informerar elever.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2010-05-26 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en artikel i UNT tisdagen 18 maj rapporteras om de politiska bokbord som fanns på Högbergsskolan i Tierp dagen innan. I enlighet med de rekommendationer som ges i ett pressmeddelande den 15 april från Skolverket gällande politiska partier i skolan, bjöd vi in samtliga partier i kommunfullmäktige i Tierp. Vi anser att det är viktigt att vi inom skolans värld främjar de grundläggande demokratiska värder­ingarna. Dessa värderingar står tydligt angivna i Läroplanen för de frivilliga skolformerna från 1994.

Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de framförs. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Då värderingar redovisas, ska det alltid klart framgå vem det är som står för dem. Alla som verkar i skolan ska dock alltid hävda de grundläggande värden som anges i skollagen och i denna läroplan och klart ta avstånd från det som strider mot dem. Vidare skriver Sveriges Kommuner och Landsting i en publikation från 2009 (reviderad 2010), att ”skolan har en skyldighet att ge sina elever en bred bild av det politiska systemet i Sverige, vilka partier som finns och vad de står för. Att bjuda in partier till undervisningen och till skolan är en bra metod för att ge eleverna en mångfacetterad bild av hur vår demokrati fungerar.”

Syftet med att bjuda in partipolitiker till skolan var att våra elever skulle få en inblick i partipolitiken i Sverige, både för de elever som är förstagångsväljare i årets val och för de elever som kommer att rösta för första gången under nästa val. Vidare ville vi väcka ett politiskt intresse hos eleverna och ge dem en möjlighet att möta politiker och uttrycka sina åsikter. Fokus i artikeln ligger på Sverigedemokraternas deltagande vid bokbordet med hänvisning till inaktuella siffror om partiets stöd på skolan. Vi anser att fokus främst borde ha legat på den debatt som fördes mellan elever och samtliga närvarande partier.

Eleverna kunde i denna ta del av olika åsikter som befrämjade deras möjlighet till personliga ställningstaganden i sann demokratisk anda. Vi vill med denna insändare uppmärksamma skolors strävan att öppna för politiska diskussioner och vår förhoppning är att allmänheten härmed har fått en allsidig bild av det politiska bokbord som ägde rum på Högbergsskolan, och den grund som beslutet vilade på.

Suzanne Chiverton
Sofia Jämsåker
Robert Christensen
Anders Lodin
Daniel Gretener

samhällskunskapslärare på Högbergsskolan
Anders Hiller
svensklärare på Högbergsskolan

Läs mer om