Caroline Andersson gör det för lätt för sig

Uppsala2016-03-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Caroline Andersson som bemöter insändaren om hur besparingarna i gymnasieskolan drabbar eleverna. Tyvärr är det svårt att se hur hon lyckas försvara de nedskärningar som de rödgröna gör.

Det skrivs ”att gymnasieskolan under ett antal år dragits med ett stort underskott” och det är ”för hög kostnad för lokaler i gymnasieskolan”. Caroline Anderssons slutsats blir att det måste sparas på pedagogisk verksamhet, ge varje elev ännu mindre tid med lärare och att gymnasielärare ska undervisa ännu mer.

Vore det inte ärligare att skriva, några mindre lyckade beslut kring lokalerna har gjort att gymnasieskolorna i dag kämpar med sin budget, därför sänker vi hyrorna. I stället säger Caroline Andersson att det blir förskola och grundskola som får betala om vi inte skär ner på den pedagogiska verksamheten på gymnasiet. Det känns som ett slag under bältet.

Det skulle vara snyggt om Caroline Andersson lyfte fram att varje gymnasieskola i dag tvingas betala miljontals kronor för en överbyggnad av tjänster med mycket som de inte behöver/vill ha. Det väljer hon att inte bemöta alls. I stället lyfts det fram att de rödgröna ”vill prioritera tidiga insatser och resurser till yngre barn”, vilket jag hoppas alla vill, inte bara de rödgröna. Dock är det fel att denna så kallade satsning ska drabba elever på gymnasiet. Så vitt jag förstår är detta statliga pengar som är vikta för elever i yngre åldrar.

Caroline Andersson ”gömmer” sig bakom att Boland och GUC stängs i samma andetag som hon skriver, ”lokalanpassningen till elevunderlaget inte har varit tillräckligt”. Vad betyder det? Menar hon de senaste årens flytt av program, stängning av skolor, dyra hyreskontrakt, bygga om skolor för miljoner och sedan inte ”våga” flytta dit de program som är tänkta, utan ingå nya dyra hyreskontrakt eller rentutav köpa ut skolor.

Avslutningsvis skriver Caroline Andersson ”vi behöver även fortsätta arbeta med lärares arbetsmiljö”, hur rimmar det med nedskärningar av personal?

Jag har varit stolt över att jobba på en kommunal skola. Det borgar för god kvalitet. Besluten om stora nedskärningar får mig att tvivla och det ökar knappast attraktionen jämfört med friskolorna.

Läs mer om