Byggen med förhinder?

Uppsala kommuns tjänstemän och politiker står inför en synnerligen komplicerad och maktpåliggande uppgift när det gäller att på ett varsamt sätt låta bebygga Ulleråker med bostäder och tillhörande serviceanläggningar.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-01-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom området finns fortfarande mycket kvar sedan tiden då Ulleråker var ett eget nätomgärdat samhälle som i stor utsträckning var självförsörjande och med vaktstugor vid infarterna.

Här är bland annat. några exempel på byggnader att ta hänsyn till (det finns många fler):

Före detta Kronobränneriet, dit hospitalsverksamheten flyttade vid 1800-talets början. Två gamla hus finns kvar, används numera som bostadshus.

Asylens administrationshus, där medicinhistoriska och psykiatrihistoriska museerna numera är inrymda.

Södra vattentornet. Det norra vattentornet revs i samband med att Kungsängsleden byggdes.

Hospitalskyrkogården. En vacker och fridfull anläggning som bör bevaras och få en rejält bred skyddande inramning av vegetation.

Sandvikskällan (Svandammen), en före detta mycket vacker dammanläggning, fylldes igen under 1970-talet sedan tillflödet hade sinat efter hundratals år. Varför? Borde återskapas, men kan det göras utan att skada vattentäkten? Kan vattnet i åsen skyddas mot föroreningar och nivåsänkningar?

Central-Hospitalets Trädgård, med en omfattande odling av blommor, buskar och träd. Här kunde några av de intagna få ett välgörande terapiarbete. Fungerade som en komplett handelsträdgård med försäljning till allmänheten och andra planskolor, men mycket odlades för att förse Hospitalet med frukt ,bär, grönsaker m.m. De få resterna från denna tid bör bevaras, framför allt fruktträden, men också många fina parkträd, buskar och rabatter. Handelsträdgården med omfattande odlingsområden utnyttjade en stor del av den plana marken nedanför åsen. Spontant känns det som om dessa ytor är olämpliga för bebyggelse (djupa lerlager och risk för översvämningar). Området längs ån bör bevaras som park/rekreationsstråk.

Från Ångströmlaboratoriet kommer signaler om att en utbyggnad av bostäder i Ulleråker kan allvarligt påverka användningen av det teleskop som finns installerat längst i söderut i byggnaden. Detta på grund av alla tillkommande ljuskällor vid den planerade utbyggnaden. Astronomer är ofta beroende av mörker under observationerna!

Det finns mycket att fundera över, mer än de få exemplen ovan, innan byggfirmorna ”släpps loss” inom området.

Lycka till, kommunen!

Läs mer om