När bussarna stannar vid hållplatserna stoppas trafikflödet helt upp. Vi gasar och stannar. Gasar och stannar. Frustrationen växer och det är inte helt ovanligt att någon bilist desperat kör om på fel sida refugen för att komma fram.
Kan någon förklara vinsten i detta för mig? Hur förbättras miljön av detta ”utbyggande” av busshållplatserna? Då tänker jag på miljö i bemärkelsen klimat och miljö som i körmiljö och trafikflöde. Tidigare stannade bussarna i en ”ficka” så att trafiken lätt kunde passera utan störningar.
När körläraren lär en 18-årig elev att köra bil idag så kan hen inte nog understryka vikten av en jämn fart och ett jämt tempo. Det kallas ecokörning. Man ska köra med framförhållning. Planera och undvika ständiga inbromsningar och onödiga stopp.
Enligt körskolan ska man tänka så här; Du är ute och cyklar. Vad är jobbigast? De första pedaltagen när du startar från noll? Eller att cykla i låg fart och då öka farten? Svaret är givet – att starta från noll är jobbigast. Dom första pedaltagen tar mest av dina krafter. Detsamma gäller med bilen. Anta att en bil väger 1 500kg. Att få 1 500kg i rullning kostar bränsle. Det kostar mindre att öka farten på en bil som redan är i rullning. En jämn fart ska eftersträvas. Anpassa farten till övrig trafik och om möjligt, undvik att stanna.
Jag skulle vilja få svar på hur dessa ständiga stopp och inbromsningar i trafikflödet kan vara positivt? Vem vinner på detta obefintliga trafikflöde ?