Brevbärarna hinner inte med

I en artikel den 21 december uppmärksammar UNT problem inom posthanteringen. Fackets representant vittnar om underbemanning och stress. Vidare kan man läsa att posten nu kommer i tid. Detta stämmer tyvärr inte med verkligheten.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Emil Langvad/TT

Uppsala2016-12-31 06:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ända sedan omorganisationen vid årets början har vi varje dag, med få undantag, haft kvarligg på såväl utdelning som eftersändningar. Vi ser inga åtgärder från ledningens sida för att komma tillrätta med denna oacceptabla situation.

Problemen bottnar i en benhård ekonomisk styrning av verksamheten, vilket resulterar i ständig underbemanning på många arbetsplatser. Till detta har man infört en ny organisation kallad ”Koncept Utdelning”. Konceptet innebär att personalen växlar mellan olika arbetsuppgifter med jämna mellanrum. Detta leder till en betydande kompetensförlust då många av arbetsuppgifterna kräver en längre vana för att kunna utföras med god kvalitet. Så har man exempelvis delat på själva brevbärararbetet i ”finställning”(sortering i utdelningsordning) och utdelning. Vissa dagar får du som brevbärare sortera hela dagen – andra dagar dela ut två slingor. Den för kvaliteten nödvändiga kopplingen mellan sortering och utdelning bryts därmed. För brevbäraren blir också arbetsdagen mera enahanda.

I artikeln ger Kjell Björklund, produktionsområdeschef för Uppsala, sin syn på problemen. Vi är tvärtom överbemannade i förhållande till budget och problemen handlar i stället om enskilda medarbetare som inte kan anpassa sig till den nya organisationen. Med den analysen kommer självfallet inget att göras åt de verkliga problemen. Det är mycket oroande att ledningen inte inser att en majoritet av personalen i dag saknar förutsättningar att utföra ett gott arbete.

Det viktigaste skälet till att problemen inte får stoppas undan är att allmänheten har rätt att kräva en god postservice. Posten har i århundraden varit en väl fungerande del av vår infrastruktur – så bör den förbli!

Läs mer om