Bra palliativ vård i all kommunal verksamhet

Uppsala2015-05-14 14:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare av personalen på Omtanken 12 maj

Personalen på Omtanken uttrycker i en insändare i UNT oro för att den palliativa vården i kommunen ska försämras. Detta är förstås inte tanken bakom de förändringar som planeras för kortidsvårdsenheten Omtanken. Däremot finns det ett behov av att tydliggöra ansvaret mellan kommun och landsting när det gäller hälso- och sjukvård, också inom den palliativa vården.

Kommunerna ansvarar för basal och allmän palliativ vård, oavsett var personen vårdas. Landstinget ansvarar för den specialiserade palliativa vården, verksamheten på Hospice är en del av detta. Landstinget har också ett palliativt konsultteam som ska stötta personalen, i både kommun och landsting.

För kommunen innebär det att bra palliativ vård ska finnas och säkras i all kommunal verksamhet. Det gäller oavsett om personen vårdas i det egna hemmet, på vård- och omsorgsboende eller i korttidsvården.

Omtankens nya uppdrag är att tillgodose behovet av korttidsvård för personer som behöver allmän palliativ vård eller har behov av vård och omsorg med tillgång till sjuksköterska dygnet runt. Äldreförvaltningen följer kontinuerligt beläggningsgrad och behov för olika typer av korttidsplatser. Den beläggning som Omtanken haft visar att 20 platser väl täcker behovet av den typen av korttidsplatser.

Jag är säker på att den kompetens och engagemang som personalen på Omtanken har kommer till stor nytta i den kommunala hälso- och sjukvården, också i en annan organisering av den palliativa vården.