DDR-konst I UNT 24 november lämnar Olle Z. Haeggström en felaktig uppgift om vilken grupp av politiker som tog beslutet att anlita Erik Krikortz för uppdraget om ett konstnärligt arbete i samband med projektet paradgata genom Uppsala från Carolina Rediviva i östlig riktning via Drottninggatan/Vaksalagatan. Av hans text kan man få intrycket att det är den nuvarande politiska ledningen i Uppsala av socialdemokrater och miljöpartister som beslutade om konstverket, då det i själva verket var kulturnämnden med folkpartistisk ordförande och borgerlig majoritet som fattade beslutet 2012.
Så här skriver Haeggström: ”Visst, vi invånare i Uppsala har genom val försett oss med ett helt igenom socialistiskt styre. Vi bör ju därför inte bli förvånade när detta styre beslutar om konstverk i det offentliga rummet som av de flesta uppfattas som en hyllning till socialismen”.
Genom denna förvrängning av hur beslutet fattades degraderas värdet av insändaren och texten tappar trovärdighet som helhet.
Jag ser verket som en påminnelse om en tid i Europas historia när människor mer eller mindre frivilligt kommenderades ut att paradera på den tidens paradgator. Man får intrycket i Krikortzs verk att detta sker bakom ett galler. Den förebild som finns i Berlin ger inte detta intryck av att paraden och verksamheterna sker bakom galler.
Konstverket vill kanske få oss att fundera över vilken typ av galler olika grupper i dagens värld befinner sig bakom.