Enligt Energimyndigheten reducerar hydogenerad vegetabil olja tillverkad av tallolja, så kallad HVO, utsläppen av växthusgaser med 89 procent. Kan det vara möjligt?
EU beräknar klimatgasutsläppen för att ta fram dieselbränslet, dels från skogen till tanken, dels från förbränningen av bränslet - och skriver: ”For carbon-containing fuels of renewable origin a credit is given for an amount of CO2 equivalent to that released during combustion.” d.v.s. de avgasutsläpp som biodieseln skulle ge när den används för att driva ett fordon behöver inte tas med. Klimatgas som inte behöver tas med? Hur räknar man då?
Det enda sätt som användning av biobränsle kan åstadkomma en positiv effekt på klimatsystemet är om det leder till ett ökat nettoupptag från atmosfären. Då blir frågan: kan omvandling av växande träd till dieselbränsle, som därefter förbränns i en dieselmotor, anses vara klimatneutral? Leder åtgärden till ökat nettoupptag? Tänk efter – vilken blir skillnaden om vi istället låter träden stå kvar, fortsätta växa och ta upp koldioxid?
Skogen ska helst inte förbrännas, den ska förädlas till nya och hållbara produkter. Många vilseleds av det faktum att biomassa är förnybar, andra av påståendet att skogen tillväxer mer än det som avverkas. Förståeligt, men båda dessa fakta är skenargument.
Att inte energi- och klimatforskare reagerar på planerna att producera biodiesel från växande skog är minst sagt märkligt. Nettotillförseln av klimatgas från biodiesel baserad på tallolja producerad från skogsråvara, så kallad HVO-diesel, skulle bli stor och långvarig eftersom råvaran skulle bli just växande skog. Ministern är vilseledd.