Bäst om alla håller till höger

Skall man gå på höger eller vänster sida på gemensamma gång- och cykelbanor? Frågan har dykt flera gånger under det senaste decenniet i UNT:s insändarspalter. Senast 6/12 då Helena Keltvik tycker man skall gå till höger och 9/12 då Ivar Edebro tycker man skall gå till vänster.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Uppsala2015-12-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men frågan är felställd.

Faktum är att vänsterregeln (egentligen rekommendation) är udda och komplicerad i ett samhälle där högerregeln är näst intill allenarådande. Många fotgängare vet helt enkelt inte var de skall gå, speciellt inte då barnvagnar, rullatorer, rullstolar, permobiler, rullskidor, cyklar mm kommer in i bilden.

En högerregel för alla skulle därför rimligtvis få större efterlevnad pga sin enkelhet och ge många fördelar:

1) Högre kapacitet och säkerhet på gång- och cykelbanan då ordning råder. Speciellt viktigt nu då Uppsala storsatsar på cykeln som transportmedel. Antalet cyklister kommer att öka kraftigt framöver men Uppsalas ytor för transport är fortfarande lika begränsade.

2) Större sannolikhet att undvika kollision i en­ ­reflexsituation. Ryggmärgen är inget forum för vänster-höger funderingar. Håll till höger! skulle då sitta i ryggmärgen.

3) Billigare underhåll. En högerregel som gäller jämt skulle göra många av de målade och skyltade anvisningar som nu florerar på gemensamma och separerade gång- och cykelbanor onödiga. Det skulle räcka med en tilläggsskylt ”alla håller till höger” vid skylten.

Slutligen: Att gå på vänster vägren på landsväg utan sidobanor är förståeligt, fördelen är att slippa fordon som kommer med hög hastighet bakifrån nära sig. Gång- och cyekelbanan är oftast bara två­–tre meter bred så den bakifrån kommande cyklisten kommer lika nära vare sig jag går på vänster eller höger sida. Därför är jämförelsen med landsvägen inte tillämplig men förekommer alltid i vänsteranhängarnas resonomang och är ofta det enda argumentet.

Jag har hos kommunen efterfrågat en utredning, undersökning eller forskning i ärendet men det tycks inte finnas. Det är hög tid att göra det nu innan Uppsala formar sin cykelstad! Vem gör det: kommun, universitet eller intresseorganisationer?

Uppsala

Läs mer om