Enligt lagen om producentansvar ska tillverkarna, det vill säga Tetra Pak, Mölnlycke med flera, ta hand om sina förpackningar sedan konsumenterna tömt dem. Verksamheten betalas av oss konsumenter, genom en avgift som är inbakad i priset när vi köper en förpackad vara i butiken. Det är också vi konsumenter som ska sortera förpackningarna och bära dem till de särskilda återvinningsstationer (ÅVS) där producenterna genom sitt bolag Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTIAB) tar hand om och återvinner dem.
I Uppsala kommun finns det cirka 40 ÅVS, men bara drygt hälften är placerade i själva tätorten, framför allt i utkanten. I centrala staden finns inte en enda och lika illa är det numera även i Luthagen. I dessa stadsdelar bor ändå sammanlagt 30 000 personer; däribland många pensionärer och många saknar bil.
En sjättedel av Uppsalas befolkning har inte någon ÅVS inom gångavstånd, trots att man redan betalt för dem i butiken.
Luthagens enda ÅVS har sålunda stängts, utan att ersättas med annan station inom stadsdelen. Boende hänvisas i stället till återvinningscentralen i Librobäck eller ÅVS vid Ica Flogsta. Ingen av dessa ligger i Luthagen och båda nästan tre kilometer från stadsdelens centrum. Avstånden kan tyckas små för den som tar bilen till sopstationen, men för den som går, inte sällan med rollator, kan det vara en utflykt på flera timmar längs starkt trafikerade gator. Inför det alternativet väljer nog många att lägga glasflaskorna på hög och låta övriga förpackningar slinka med i det brännbara avfallet – eller tänker sig de ansvariga att soporna ska åka buss? Kanske frikort för den som reser med sopor.
Återvinningsstationen stängdes, enligt uppgift, för att kommunen behövde marken och inte kunde anvisa annan lämplig plats.
Det låter märkligt, då det i omedelbar närhet av den stängda stationen, vid Fyrisskolan, av allt att döma finns plats för åtminstone tio återvinningsstationer. Dessutom bör Ringgatans mittremsa, mellan Götgatan och Börjegatan, kunna härbärgera ett flertal tillfälliga återvinningsstationer.
Om viljan finns – och beslutsamheten – skulle vi Luthagsbor omgående kunna få de återvinningsstationer som är nödvändiga för att vi ska kunna göra vår del av arbetet med att skapa ett hållbart Uppsala.