Miljö. Sveriges köttkonsumtion har sedan år 1990 ökat med 50 procent och vi äter alldeles för mycket kött vilket påverkar vår miljö, hälsa och djuren.
Om alla svenskar äter vegetariskt en dag i veckan minskar det växthusutsläppen lika mycket som 233 000 bilar släpper ut under ett år. Vi bör äta 35 kg mindre kött varje år för att följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Om en del av köttkonsumtionen ersätts med frukt och grönsaker skulle det förbättra hjärtstatistiken.
Att vi äter kött är inte problemet, men att äta så stora mängder kött som vi gör är fel. Vi bör även köpa ekologiskt då konventionellt uppfödda djur behandlas respektlöst.
Köp ekologiskt och krav-märkt kött, det är något dyrare men det är värt det. Krav-märkt betyder att den vara du köper är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna. Har man gjort valet att äta kött så måste man kunna göra medvetna val, alltså köpa kött från djur som garanterat har behandlats på ett bra sätt innan de slaktats.
Jennifer Blom
16 år, Örbyhus