Allmänhetens åkning hotad

Vintersport. Under de senaste två gråvintrarna har Studenternas verkligen varit räddningen för alla som vill utöva vintersport, skriver Mats Jonsell.

Vintersport. Under de senaste två gråvintrarna har Studenternas verkligen varit räddningen för alla som vill utöva vintersport, skriver Mats Jonsell.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2015-04-26 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Studenterans isbanor ska byggas om och det planeras för en hall att spela bandy i. Det anses viktigt för sporten att man kan spela i hall. Ett stort problem med nuvarande förslag är dock att man bantar antalet isytor på Studenternas från två till en. Med Relitahallen i Gränby inräknad minskar alltså antalet isytor i stan från tre till två.

I UNT har det redan omtalats vilka problem detta kommer leda till för stans livliga bandyverksamhet, där alla lag får ännu färre istider att dela på och den växande knatteverksamheten i staden riskerar att strypas.

En annan verksamhet som kommer att drabbas hårt är den spontana skridskoåkningen, allmänhetens åkning. Under de senaste två gråvintrarna har Studenternas verkligen varit räddningen för alla som vill utöva vintersport. Och det är det många som vill – det är oftast mycket folk som utnyttjar allmänhetens åkning på Studenternas. Det är allt från familjer med små barn som tar sina förs­ta vingliga skridkoskär, via spelande studentgäng till tanter och gubbar som samlar ihop några kompisar och spelar.

Om ena banan försvinner kommer allmänhetens åkning att bli kraftigt inskränkt. Det tycks redan som att tre banor har svårt att räcka till för träningar och matcher för stadens alla bandylag. För dem som utnyttjar allmänhetens åkning märks det genom att den ganska ofta blivit inställd på grund av bokningar.

De som inte är med i något lag kommer med andra ord att drabbas minst lika hårt som klubbarna. Speciellt när det som de senaste två åren knappt funnits en enda naturis att åka på. När inte Studenternas konstfrusna bana finns återstår bara att sjunka ner i soffan i gråvädret ...

Att även i fortsättningen ha två isytor på Studenterna är alltså jätteviktigt, inte bara för klubbarna, utan också för ”de oorgansierade” skridskoåkarna. Eftersom staden växer borde man hellre fundera över var man bäst kan placera en fjärde is än att minska antalet. Färre isar skulle inte bara drabba Uppsalas sprudlande ungdomsbandy, utan dessutom både folkhälsan och den generationsöverskridande gemenskapen som allmänhetens åkning på Studenternas bjuder på.

Läs mer om