Unga tjejer är utsatta i Uppsala

29 december 2018 06:30

Att ständigt behöva vara försiktig, rädd och otrygg utanför hemmet är en vardag för väldigt många tjejer men även killar. Varför? jo det ska jag berätta. Att folk skriker och visslar, du får höra ord som tex. ”kom hit sexiness” och kommentarer om din kropp eller vad personen vill göra med dig sexuellt.

Även bli omringad av gäng, tafsad på. Tar du till våld eller säger till kan du bli hotad eller till och med slagen. När jag tagit upp detta med vuxna är det i princip ingen som är medveten om hur illa verkligheten faktiskt ser ut för oss unga tjejer i dagens samhälle, men även för killar men där är det misshandel och rån som är vanligt utifrån vad jag hört av mina vänner och bekanta.

Detta ovanstående händer mig och väldigt många andra dagligen.

Jag kan knappt åka buss till skolan utan att något av detta händer och då ska vi inte ens tala om centrum och olika områden runt om i Uppsala. Flera gånger dagligen händer detta mig, mina tjejkompisar och bekanta.

Vi kan gå flera eller ensamma det händer oavsett. Att bli tafsad på är inget ovanligt längre.

Nu i somras blev jag omringad av ett stort gäng killar på Stora Torget här i Uppsala.

Dom skrek massa ord jag inte förstod rakt i mitt ansikte och tafsade på mig. Jag höjde rösten och skrek sluta, medans jag försökte kolla i marken hela tiden för att inte få ögonkontakt med dom. Klockan var ca 15.00 på eftemiddagen och det var rätt mycket folk på stan. Människor runt omkring reagerade och kollade men ingen vågade göra något eller gripa in.

Detta höll på i en kvart innan några av killarna som omringade mig gick ur cirkeln som var runt mig, och jag fick chansen att springa därifrån. Det var minst 14 killar som hade omringat mig. Detta är bara 1 av många andra händelser jag varit med om. Jag vill kunna känna mig trygg utanför hemmet..

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!