Trimmrar sprider plast – och oväsen

12 september 2019 06:00

Ooh, ni fantastiska män (av olika kön)

... som vet hur man syns och väsnas och låter.

I UNT 6 september uppmärksammar Ove Nylander ett stort problem: Uppsala kommuns överförbrukning av plast. Jag håller med. Det är helt fel att Uppsala kommun inte även i praktiken skär ner på användningen av plast. Ord räcker liksom inte. Ett av Nylanders exempel är plastsnören i grästrimmrar. Dels slits de och de mikroskopiska bitarna sprids i naturen, dels ligger det större trådbitar som även de skräpar ner i åratal.

Ett annat problem med dessa fantastiska maskiner (inklusive lövblåsare, skapade av den Onde själv) är att de låter så in i Norden. I Eriksberg där jag bor, har spillkråke - som jag hörde i Hammarparken senast i 2014 - mest sannolikt skrämts bort bland annat av användningen av lövblåsare. Sluta med dem och spillkråka återvänder. Eller är slamrandet del av en medveten strategi från kommunens sida som har inneburit att Hammarparkens miljövärde har minskat?

På bilderna intill ser man ett gäng trädgårdsmästare av olika kön klippa gräset på Kung Björns Hög. Och deras rörelser påminner om när man, när man... Ja vad är det nu? Om när man slår med lie, minsann. Men varför i hela fridens(!) namn ska kommunen tillfredsställa behovet hos dessa fantastiska män (av olika kön) för mitt i naturreservatet, att väsnas och höras ända till Gottsunda?

Icke. Kom igen, nu! Ta win-win-win-win-lösningen: det är mer miljövänligt (inga avgaser), mindre slamrigt (låter inget), mer skonsamt mot ryggen (väger mindre), och till och med mer coolt att slå med lie.

Eriksberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Morten Nørholm