Färdtjänsten i Uppsala kommun förbehåller sig rätten att behandla ansökningar om riksfärdtjänst i två veckor. Därtill ska transportören ha minst sju dagar att planera uppdraget. Lägg därtill att färdtjänsten behöver tre (arbets-)dagar för att ens besvara e-postförfrågningar.
Vid storhelger är handläggningstiden en månad. Det är helt oacceptabelt långa handläggningstider. Möjligheten finns visserligen att ansöka om snabb handläggning vid akuta resor, men det fungerar inte i praktiken.
Färdtjänstens egna ord på sin hemsidan: ”Uppsala kommun gör bara undantag från ansökningstiden om ditt behov är akut. Om du behöver akut reshjälp måste du tydligt förklara varför du behöver resa.”
Jag ansökte om en akutresa där skälen var ytterst legitima. Tjänstepersonen ignorerade helt enkelt frågan och svarade ”kan inte lova någonting.” I övrigt misstänkliggjorde hen resan genom att ställa samma fråga ungefär fem gånger. Det har förklarats av ansvarig chef som ”kontrollfrågor.”
Vad är det som ska kontrolleras? Att man inte motsäger sig själv när man uppger syftet med resan och de problem man har med allmänna kommunikationer som funktionshindrad?
Det går inte att tolka upprepade frågor som något annat än ifrågasättande av behovet av riksfärdtjänst för funktionshindrade. Snorkigheten får man på köpet.
Det är naturligtvis djupt besvärande att den givna informationen är direkt vilseledande och felaktig. Det finns visst en möjlighet att ansöka om snabbare handläggning vid akuta resor, och det ska beaktas och noteras att den sökande faktiskt ansökt om detta. Det är också i enlighet med det egna regelverket.
Tyvärr tror jag inte detta är en enskild händelse, utan det finns säkert flera andra funktionshindrade som upplevt samma arroganta handläggning av riksfärdtjänsten som jag.
Det är orimligt att ordinarie resor ska ta två veckor och ytterligare sju dagar att organisera. Att akutresor tar lika lång tid är, om möjligt, än mer orimligt. Lite grundkunskaper i korrekt och gott bemötande hade inte heller skadat. Jag kan rekommendera Handbok i riksfärdtjänst som finns att beställa i SKL:s webbshop.
Gatu- och samhällsmiljönämnden bör omedelbart ta tag i den kultur som uppenbarligen utvecklas inom färdtjänsten där man ignorerar vad den sökande uppger i sin ansökan, upprepar frågorna in absurdum för att ifrågasätta syftet, agerar helt medvetet oförstående till vad den sökande uppger, och där man arbetar med extremt långa handläggningstider, till och med vid akutresor!
Catharina Drougge
Uppsala
SVAR: Alla samtal ska hanteras med respekt
Vi tycker det är tråkigt och beklagar att skribenten upplever sig ha fått ett arrogant bemötande. Det är självklart att alla förfrågningar och samtal ska hanteras med respekt och värdighet på en ömsesidig nivå.
För att en utredning ska påbörjas är grundförutsättningen alltid att en komplett ansökan har kommit in. Det kan även ske via telefon och då kanske alla frågor som ställs kan upplevas som onödiga. Det är dock samma frågor som den sökande fyller i vid en skriftlig ansökan.
När det gäller själva informationen som lämnats, ser vi inte var det har brustit någonstans. På kommunens webbplats framkommer vad som gäller vid ansökan och bokning av färdtjänstresor på såväl lokal nivå som på riksnivå. Det vill säga, vid en ny ansökan om riksfärdtjänst har Uppsala kommun en handläggningstid på två veckor vilket innefattar även bokningen. Det innebär att en komplett ansökan ska lämnas senast 14 dagar före avresa. Resor av akut karaktär, där det rimligen inte kan krävas att resan ska planeras i förväg, prioriteras och behandlas därefter vid handläggning och bokning. Vid storhelger gäller andra tider.
Om det fanns möjlighet ur personal och budgetsynpunkt att tillmötesgå ansökningar på ett mer frikostigt sätt, skulle det givetvis underlätta för alla parter. Tyvärr är det dock inte så. Vad vi däremot kan göra är att behandla alla förfrågningar på ett korrekt, informativt och respektfullt sätt, vilket också är kommunens absoluta intention.
Kristina Stavlind
Enhetschef trafikcentralen Uppsala kommun