Ta det lugnt och var inte rädd i skogen

8 december 2016 11:49

Björnen har nu spritt sig i vårt land, även till Uppland. En jägare går med lös hund i skogen. Plötsligt kommer den farande med björnen efter sig på väg mot jägaren som skjuter björnen i nödvärn.

Varför blir det så? Orsaken är den lösspringande hunden. Hunden träffar på björnen, springer runt och skäller, björnen blir irriterad, anfaller hunden, som springer till husse, med björnen i hasorna. Björnen angriper. Flera sådana händelser har inträffat med bitskador med mera som följd.

Björnen har mycket god hörsel och luktsinne. När björnen hör eller känner lukten av människor drar den sig snabbt undan. I Värmland, som har en stabil björnstam, gjordes ett försök. I ett skogsområde med björnar fick en grupp orienterare i lugn takt gå på linje genom skogen. Ingen såg någon björn, de hade dragit sig undan.

Så hur ska man bete sig i björnskogen? Det ska höras att man kommer. Ha mobilen på med ljud, eller gå och sjung, prata eller bara gå. Björnen hör och luktar dig på långt håll och går undan. Skulle du möta en björn ska du långsamt dra dig tillbaka. Men risken att möta björn är liten, bara du håller din eventuella hund i koppel.

”Björnen sover, björnen sover i sitt lugna bo, han är inte farlig, bara man är varlig…” Och det är just vad man ska! På vintern sover björnen i ide. I Uppland sker detta från deccember/januauari till mars. Den som bor på landet eller har fritidshus, se till att aldrig ha attraktiva, öppna komposter eller annat ätbart som kan locka björn.

Kan länsstyrelsen tala om var i Uppland det finns björnar?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!