Kungsgatan i Uppsala hör till de allra mest luftförorenade gatorna i Sverige. Men det har inte oroat kommunen nämnvärt. Det fick inte hindra att man 2018 bestämde att bygga ett stort kontorshus där, som skulle göra gaturummet trängre, en påbyggnad på det långa bankhuset vid S:t Persgatan.
I planen medgavs att detta skulle försämra luften på Kungsgatan men man påstod att de uppmätta värdena på luftföroreningar låg under EUs gränsvärden. I planen hade man angett mätvärden från 2013 (!) i stället för de aktuella dagliga mätningarna som överskred de av EU tillåtna. Detta påpekade vi i remissvar och i UNT men ändå klubbade kommunen planen på utbyggnaden under sommaren för att ”stärka stadsbilden och stadslivet”.
Folk dör av luftföroreningar i Sverige, ca 8 000 per år. Det är inte OK enligt Richard Malmström (MP) i UNT den 1 mars i år. Kommunstyrelsen kan få ärendet om luftföroreningarna på sitt bord under hösten menade han.
Men om det nu inte är OK borde man rimligen börja med att åtgärda det man vet, t ex stoppa skadliga byggplaner. Varför bygga högt och trångt på Kungsgatan och stänga inne luften?
Nu har det varit Klimatvecka i Uppsala och staden har hyllats som världens bästa klimatstad. Den tjänar som global förebild enligt Richard Malmström, som också betonade att träd och annan växtlighet är viktiga för att ta upp koldioxid och möta klimatförändringarna.
Han har helt rätt. Men nu finns det ett antal aktuella detaljplaner i vilka kommunen föreslår bebyggelse där det växer stora träd. Det gäller träd i centrala stadsdelar med mycket trafik och folk som Blodstensskogen, Seminarieparken och Odinslund.
I alla skrifter om vad man kan göra för klimatet står: Plantera träd och underförstått – ta inte ner de uppvuxna som redan finns. Några författare är kommunen egna medarbetare. Varför säga en sak och göra en annan?
Om kommunen antar dessa detaljplaner så kan inte Uppsala kalla sig världens bästa klimatstad med hedern i behåll!