Svar på Clara Stenborgs insändare 3 maj.
Jag förstår att arbetet med att få kommunens gymnasieskolor att klara sin ekonomi väcker frågor och oro bland er elever. Det är svårt för oss som politiker att fatta de här tuffa besluten, men de kommunala gymnasieskolorna har länge gått med stora underskott som har påverkat hela kommunens ekonomi.
Varför är en ekonomi i balans viktig, kan man fråga sig? Av flera skäl. Uppsala växer så att det knakar, många vill komma hit och studera och arbeta. Då krävs investeringar, bland annat i fler bostäder, förskolor och skolor. För det behövs en kommunal ekonomi som inte är så dålig att vi inte kan få lån till viktiga investeringar.
I jämförelse med liknande kommuner lägger Uppsala mycket resurser på sina gymnasieskolor, samtidigt som färre tar gymnasieexamen. Den utvecklingen måste vi vända, resurserna till gymnasieskolan måste användas effektivt. Vi behöver också stärka insatserna i för- och grundskola, då når fler elever kunskapsmålen på sikt. Det blir svårt när gymnasieskolan inte får ihop sin ekonomi.
Vi har arbetat mycket med att få ner lokalkostnaderna i gymnasiet. Pengarna du nämner har tidigare politiska majoriteter beslutat att ta från de resurser som går direkt ut till gymnasieskolorna för att göra särskilt riktade satsningar på skolan. Syftet har varit gott men när vi nu måste få bort underskottet i gymnasieskolan och kommunen så måste vi tyvärr prioritera bort vissa av de satsningarna. Annars hade vi behövt göra större besparingar till exempel i form av lärare och elevhälsa. Det tror vi är sämre åtgärder för att ge er en bra utbildning.
Jag önskar självklart att vi inte hade behövt göra så omfattande förändringar i gymnasieskolan. Men vi har behövt fatta svåra beslut för att inte äventyra din och framtida generationers tillgång till en god utbildning, bostad och jobb.