Därför drivs inte sjukhuset på ett ekonomiskt sätt

Sjukhuset drivs på ett oekonomiskt sätt skrev Gerd Persson i sin insändare 7/1 om sin upplevelse av Akademiska sjukhuset. Nu ger chefsläkare Johan Lugnegård svar på varför så många patiender utlokaliseras – och hur det kan komma sig att sjukhuset inte kan öppna fler vårdplatser.

Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset svarar på kritiken från patienten Gerd Persson som tidigare skrivit en insändare i UNT.

Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset svarar på kritiken från patienten Gerd Persson som tidigare skrivit en insändare i UNT.

Foto: Adam Wrafter

Replik2025-01-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det stämmer att det är ekonomiskt ogynnsamt för ett sjukhus att ha långa väntetider på akutmottagningen och många utlokaliseringar. Detta är något vi arbetar hårt med att förbättra inom ramarna för de resurser vi har.

Blir det då något bättre? Ja, vad gäller antal patienter som är utlokaliserade, det vill säga patienter som inte vårdas på optimal vårdavdelning, har vi genom bättre koordinering i stort sett halverat antalet sedan 2022. Det är förstås en klen tröst för den som drabbas.

Ett skäl till att vi inte når ännu längre är att vi har en brist på tillgängliga vårdplatser. Varför öppnar vi då inte fler vårdplatser? Det korta svaret är att vi inte har lyckats tillräckligt bra i vår rekrytering. Vi har framför allt brist på sjuksköterskor och undersköterskor som kan och vill arbeta på våra vårdavdelningar. Även detta är ett område som vi arbetar intensivt med, att bli bättre på att rekrytera och inte minst behålla vårdpersonal är en av sjukhusledningens högst prioriterade frågor.